Inspiratiedag Vlaamse Meesters kennen geen drempels - Volzet

Museum Mayer van den Bergh

Op 1 oktober gaat de Inspiratiedag rond drempelloze Vlaamse Meesters door

De Vlaamse Meesters: ze hebben wereldwijd een grote faam. Toch vindt ook in Vlaanderen nog niet iedereen de weg naar de musea.  Vaak is dit een grote uitdaging. Deze dag wil je verwonderen, inspireren en prikkelen om op andere manier naar kunst te kijken.   Cultuur kan een belangrijke hefboom zijn in het leven van mensen.

's Ochtends stellen we - met trots - een workshop voor met theater gemaakt én gebracht door vakantiegangers van het netwerk. Die workshop kan je later aanvragen voor jouw organisatie. Zo kan je cultuur als uitstap bespreekbaar maken in je organisatie.

Via een aantal inspiratiesessies tonen we in de namiddag hoe culturele instellingen en sociale organisaties nu al op heel wat spannende en inspirerende manieren samenwerken in Vlaanderen & Brussel.


     
Werk je voor een sociale organisatie?

Werk je voor een museum of culturele instelling?

De inschrijvingen zijn afgelsoten omdat het volzet is. Wil je er absoluut bij zijn, bel dan naar Jeroen Marijsse, 0493 51 22 88 

     
Programma
9:30 Onthaal op 3 locaties
 
10:00 Start opvoering + workshop
 
12:30 Lunch (Rubenianum)
 
13:30 Start namiddagprogramma (Rubenianum)


1. Middelheim: een open museum
Of het nu om kinderen van het Kiel, mensen met dementie of mensen in armoede gaat, het Middelheimmuseum gaat voor een veelzijdige (ipv open) publiekswerking waarbij kunst, natuur en beweging een plek krijgen.

2. De Filmverteller
Van je aanbod een levende & laagdrempelige levende brochure voor je moeilijker te bereiken doelgroepen maken, daar komt vzw Doedeskaden ons graag meer over vertellen.

3. Iedereen verdient cultuur
Een vereniging waar armen het woord nemen uit het Netwerk Tegen Armoede vertelt ons over het reilen en zeilen van haar cultuurwerking en het verschil dat cultuur en vrijetijd kan maken in het leven van iemand in armoede.

4. De Museumpas: win voor iedereen?
Museumpassmusées gelooft in een win-win project, zowel voor alle bezoekers die voor minder geld naar meer musea kunnen gaan, als voor musea die meer bezoeken en opbrengsten kunnen genereren.  

5. Op stap met het Davidsfonds.

Het Davidsfonds ontwikkelt een aanbod voor ‘Iedereen Verdient Vakantie’. Johan Smeuninx vertelt ons wat zijn organisatie daar tot nu toe zoal uit leerde.

6. Culturele babbelbeelden
In deze workshop gaat het Steunpunt Vakantieparticipatie op zoek naar een visuele manier om mensen over cultuur aan het praten te krijgen.

7. Familie in het Hof
Of het nu via hoorspelen of een heus familieparcours is, in museum Hof van Busleyden zijn families meer dan welkom.

8.  Kunst in vele handen
Tijdens het recente participatieve kunstenfestival ENTER BXL onderzocht Dēmos diverse formats om burgers mede-eigenaar te maken van de cultuurpraktijk, van creatie tot en met programmatie.

9. Letterlijk welkom in het Museum Plantin-Moretus.
Een boeiend verhaal over hoe de publiekswerking van het museum steeds vertrekt vanuit haar DNA om mensen welkom te heten.

10. Thuis in het Huis van Alijn.
Mensen met autisme, dementie, een visuele of auditieve beperking: het Huis van Alijn werkte voor elk van hen een zinvolle ervaring uit.

16:30 Afsluiter

 
     
Praktische informatie
De inspiratiedag is gratis.
We organiseren de theatervoorstelling en de workshop op 3 toegankelijke plekken in Antwerpen centrum.
Enkele dagen voor 1 oktober (ten laatste op 28 september) ontvang je van ons het adres waar jij wordt verwacht. 
Achteraf komen alle deelnemers samen in het Rubenianum voor de lunch en de workshops.
 

Heb je vragen over deze inspiratiedag (praktisch, inhoudelijk, toegankelijkheid,...) mail gerust naar: 
seppe.dams@iedereenverdientvakantie.be of jeroen.marijsse@iedereenverdientvakantie.be

We zien je graag op 1 oktober in Antwerpen!


Met dank aan Demos, het Departement CJM, Faro & Publiq, Code vzw, Rubenshuis, Rubenianum,  het Snijders&Rockoxhuis, Monumentale Kerken Antwerpen voor hun medewerking.