2020, wat een vakantiezomer!

  • 12 oktober 2020

De lente was vree lastig. De zomer eigenlijk ook, want het virus was (en is) niet weg. Maar wat een vakantiesfeer ontstond in Vlaanderen! Met #ontdekkingtroefvakanties, extra kortingen voor mensen die het financieel moeilijk hebben, Rap op stap kantoren die op volle kracht werkten, projectkansen om nog meer vakantieplezier te creëren en voor het eerst … vakantiegangers die massaal hun eigen buurt ontdekten. 

HOERA! VAKANTIE!

Het enthousiasme spatte eraf, op het Joetz kamp in Oosterzele. Echt alles haalden de moni's uit de kast om kinderen dubbel en dik te laten genieten van samen spelen en onbezorgd gek doen. Jeugdvakantieverblijf Horizon ging door een vuur om kinderen een superformidastische vakantie te bieden. Want dat is broodnodig, zegt de directeur. 'Het draagt ferm bij aan mentale gezondheid en zelfontwikkeling.'

TOCH EVEN WEG ...

Wendy trok met haar drie kinderen en moeder naar een onverwacht verrassende streek: het Meetjesland. Zo tof dat het gezin droomt van een volgende vakantie in de wijdse streek van de stilte. Bij vakantieverblijf Casa Ametza konden gezinnen in armoede verrassend genieten van een hemels verblijf in de groene long van Brasschaat. Ali zag zijn jaarlijkse vakantie met familieleden van over de hele wereld verdampen. Zijn gezin hield het vakantiegevoel vast door naar Plopsaland, de Zoo en het Boudewijnpark te trekken.

... EN VRIENDEN MAKEN OP VAKANTIE

Samen met zeven jongvolwassen meisjes ging Loubna vier dagen naar zee. De vakantie was een idee en organisatie van Safe Space. ‘We raakten gehecht aan elkaar, en die connectie blijft.' Ook Saida ging naar zee, als vrijwilligster bij een vakantie van zesendertig Antwerpse vrouwen van Marokkaanse afkomst.  'We hebben écht met elkaar gepraat en ons rotgeamuseerd. Ik heb nieuwe vrouwen leren kennen. Het was zo gezellig en ontspannend.'

VAKANTIE IN JE EIGEN WOONPLAATS, KAN DAT WEL?

Natuurlijk! Verwonderde ogen zien immers meer. Vzw Sportaround organiseerde een heus kamp in eigen buurt. Dertig kinderen en jongeren herontdekten er hun eigen woonomgeving, De Brugse Poort in Gent. Verhalenwever Karin Vannuffelen ging op reis in eigen gemeente. Ze ontdekte vakantiemakers met een groot hart voor een mooi en gastvrij Mol. Sportclub Bouzjeren in Eeklo nodigde haar leden uit om de benen in te smeren en in verbeelding op wandeltocht te trekken naar Compostella. De jongeren van Safe Space gingen op pad in hun eigenste Antwerpen. Het leverde een pareltje van een verhaal op.

EN ACHTER DE SCHERMEN? MASSA'S TOEWIJDING!

We praatten met 'Madame Boek' van Rap op Stap Sint-Niklaas. Ze kent alle vakantiekansen uit de boeken van Iedereen Verdient Vakantie en vindt het heerlijk mensen uit hun isolement te halen. Rap op Stap Eeklo trekt alles uit de kast om vakantiekansen tot superdicht bij de mensen te brengen: uitstappen met de gratis treinpas, groepsreizen voor alleenstaanden mensen en volop genieten van de tijdelijke extra diepe kortingen. En wat dacht je van een rijdend Rap op Stap kantoor? Het bestaat, bij Slaatje Praatje, dat als sociale kruidenier door zeven Oost-Vlaamse gemeenten trekt. Radar vzw tenslotte, bedacht het project 'kom uit je kot'. Extra vakantiekansen voor gezinnen, kinderen en jongeren.

EN JIJ? ZIN IN EEN EXTRA BOOST OM VAKANTIE MOGELIJK TE MAKEN VOOR WIE MINDER KANSEN HEEFT?

Nog tot vrijdag 16 oktober kan je een #ontdekkingtroef projectvoorstel indienen. De doelstelling van deze oproep is om vakantie mogelijk te maken voor maatschappelijk kwetsbare kinderen, jongeren, volwassenen, gezinnen die door de gevolgen van COVID-19 daar de kans niet of minder toe hebben. Alle organisaties die deel uitmaken van het netwerk Iedereen Verdient Vakantie kunnen een projectvoorstel indienen. De projecten kunnen lopen tot einde mei 2021, met een start nog dit jaar. Organisaties kunnen een subsidiebedrag aanvragen van minstens 3500 euro en maximaal 30 000 euro.