Spelen & tools van en voor het netwerk

VAKANTIEVAARDIG

Vakantievaardig is een reeks van inspiratiekaarten. Ze maken kiezen, plannen en onderweg zijn tot een feest en ze zorgen ervoor dat vakantiekriebels echte vakantieplannen worden. 49 kaarten zetten je aan het denken en het doen, maar ook aan het praten. Je vindt opdrachten, tips en weetjes over het hele vakantietraject. Van het motiveren tot het boeken, het organiseren en het thuiskomen.

Vakantievaardig is gemaakt door en voorvakantieplanners. Maar ook en vooral voor al wie op vakantie gaat. Groot en klein, ver weg of dichtbij, met overnachting of op daguitstap, voor het eerst of met veel ervaring. 

 

Ervaring Heidi Thijs, Centrum voor Basiseducatie Halle-Vilvoorde

Aan de hand van een stappenplan en de kaartjes in de gids Vakantievaardig, zochten de cursisten alles zelf uit: waar ze naartoe wilden, hoe ze zich tot ginds konden verplaatsen, wat er allemaal te zien en te beleven is. Ze bekeken of hun ideeën haalbaar en betaalbaar waren en stelden een programma samen. ‘De gids Vakantievaardig sluit mooi aan bij de manier van werken die Centrum voor Basiseducatie al jaren kenmerkt,’ zegt Heidi.

Geen eenvoudige opdracht nochtans, voor mensen die niet zo geletterd zijn en vaak weinig ervaring hebben met internet. De toeristische websites blijken meestal nog vrij toegankelijk. Websites als die van De Lijn vragen veel meer moeite. ‘Daar heb je best wel wat ICT-vaardigheden voor nodig. Er is soms ook heel veel tekst, en dan wordt het moeilijker voor onze cursisten. Met een goed advies door gespecialiseerde mensen zouden die websites een stuk toegankelijker kunnen worden voor laaggeschoolden,’ denkt Heidi.

‘Die voorbereiding was echt leuk om te doen. De mensen vroegen brochures aan, zochten informatie op het internet, ontdekten hoe ze zich met het openbaar vervoer konden verplaatsen. Kostprijzen en kortingen werden onderzocht en vergeleken, openingsuren opgezocht. We beslisten uiteindelijk naar Diest te gaan: makkelijk bereikbaar en er is van alles te doen. De groep maakte een dagplan op, tot in de puntjes,’ vertelt Heidi.

BABBELBEELDEN

62 beelden voor misschien wel evenveel toepassingen: om kennis te maken, om te associëren, om te verdiepen, om het ijs te breken, om een band te scheppen, om over na te denken, om te kletsen, om sfeer te scheppen, om te vragen of om te discussiëren.

De beelden helpen het creatieve brein op weg. Je wil aan de slag met mensen. Je wil zaken bespreekbaar maken, dieper graven dan het evidente, een beetje animo in het team brengen, nieuwe ideeën bedenken of de aandacht scherp stellen. Daar is creatief van de hak op de tak denken een goeie hefboom voor.

Werken met beelden helpt om verder te gaan dan de voor de hand liggende antwoorden. Zorg ervoor dat je vraag open is, dat ze prikkelt, dat ze peilt naar ervaringen, emotie en verhalen...

Je kan deze beelden ook bestellen rond het thema van de Vlaamse Meesters. Of heb je liever de standaard babbelbeelden in het groot? Dan kan je ze bestellen in A5 formaat. 

MAAK MENSEN WARM

Wil je mensen warm maken voor een daguitstap of een activiteit in hun eigen buurt? Wij maakten heel wat leuke filmpjes met allerlei ideetjes. Ontdek ze en deel ze met je netwerk.