Lerend Netwerk - Waarderend Onderzoek

netwerk icoon

Lerend Netwerk - Waarderend Onderzoek
‘Iedereen verdient vakantie’: dat is werk van elke dag. Goed kijken wat er nodig is. Experimenteren. Dingen doen. Duizenden mensen in Vlaanderen staan daar elke dag voor op. Ze organiseren, communiceren, werken samen met anderen. En net dat ‘samen’ is de bijzondere kracht van het netwerk rond Vakantieparticipatie.

Samen maakt ons sterk
En we worden nog sterker als we onze kracht ontdekken en honderden verbindingen leggen in het netwerk. Dus bedacht het team Iedereen Verdient Vakantie een manier om dat te doen: een Appreciative Inquiry Lerend Netwerk voor vakantiemakers. Omdat in het netwerk zoveel mensen wakker liggen van ‘Iedereen verdient vakantie’ en zoeken hoe zij daarin altijd weer een verschil kunnen maken. Omdat samenwerken meer oplevert dan in je eentje 't warm water uitvinden.

Waarderend onderzoekend toekomst maken
Appreciative Inquiry? Hmm, klinkt exotisch? In het Nederlands spreken we over ‘Waarderend Onderzoek.’ Het is een zeer effectieve manier van werken als je samen met anderen toekomst wil maken. Als je wél wil veranderen maar de sterkten van vandaag niet wil kwijtspelen. Als de toekomst voor jou betekent dat je er  zelf en met partners actief wil aan bouwen. Onze gezamenlijke toekomst kunnen we het best kunnen vormgeven als we er waarderend onderzoekend mee omgaan. Verwondering aanscherpen is goesting krijgen om in gang te schieten.

Toekomst maken: niet wachten op anderen. Zelf doen!
We moeten de toekomst niet alleen aan anderen overlaten. Toekomst maken, dat doe je samen. Dat is vooral doen. Ergens naartoe willen, daar een beeld van hebben en dan: actie! Je onderzoekt waar je vandaag al blij mee bent, je stelt je voor hoe je dat mee kan nemen naar de toekomst en je zet je dromen om in plannen. Dat is de kern van Appreciative Inquiry. Iedereen kan het. Een open geest, nieuwsgierigheid en verwondering helpt.