Veelgestelde vragen - coronavirus

Laatste update: 02/07/2021

We krijgen veel vragen over de gevolgen van het coronavirus op onze werking en zetten de belangrijkste vragen even op een rijtje.

Toeristische partner

Ben je een toeristische partner met vragen rond de concrete steunmaatregelen die genomen worden rond het coronavirus? Via deze link krijg je meer informatie en kan je vragen stellen. Op de website van Toerisme Vlaanderen vind je de meest gestelde vragen omtrent de impact van de veiligheidsmaatregelen op de toeristische sector. 

Sociale partnerorganisatie of vakantieganger

Ben je een sociale partnerorganisatie of vakantieganger met vragen over de coronamaatregelen of boekingen? De meest recente informatie over de huidige coronamaatregelen vind je op de website van federale overheidsdienst. Specifieke informatie over de coronamaatregelen in de toeristische sector vind je op de website van Toerisme Vlaanderen. 

Ook De Zuidpoort vzw geeft een eenvoudig overzicht van wat wel en niet mag. 

ALGEMEEN

Blijft de bemiddelingscentrale bereikbaar?

Wij zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag tussen 9u en 12u30 en tussen 13u15 en 17u. Je kan ons telefonisch bereiken via 02 504 03 91. 
Je kan ons ook per mail contacteren via info@iedereenverdientvakantie.be. 

Is er extra korting?

Het was een bijzonder jaar 2020: onze aanbieders moesten de deuren dicht doen en even leek het erop dat iedereen in eigen land op vakantie moest. Omdat het ‘recht op vakantie’ ook in moeilijke tijden belangrijk blijft, besliste de minister van Toerisme iets te doen voor het netwerk. Ze ondersteun- de zowel aanbieders als vakantiegangers met de steunmaatregelen.

Op die manier konden vanaf de zomer kortingen van 65% gegeven worden. De aanbieders kregen daarvoor een bedrag op basis van hun engagement de vorige jaren. Dat bedrag is op vele plekken nog niet op: het zou dus kunnen dat er nog tijdelijk diepere kortingen mogelijk zijn dan diegene die in deze brochure staan.

Meer informatie? Neem contact op met jouw sociale organisatie of Rap op Stapkantoor.

Hoe blijf ik op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen?

Wij volgen de situatie op de voet. Via de website van federale overheidsdienst kan je de meest up-to-date informatie terugvinden. Sociale partnerorganisaties ontvangen regelmatig mailings met een update rond corona en de impact op onze werking.

DAGUITSTAPPEN

Kan ik nog een daguitstap boeken?

Ja, je kan op daguitstap naar musea, natuur-, dier- en pretparken, buitenspeeltuinen en provinciale domeinen. Musea zijn al open sinds december 2020 en sinds februari 2021 zijn ook de buitengedeeltes van de dierenparken opnieuw open. Pretparken zijn opnieuw open sinds 8 mei. Uitbaters mogen wel zelf kiezen of ze hun deuren openen of niet.

Wat als ik reeds een daguitstap geboekt heb en die nog verplicht gesloten is?

Voor de daguitstappen die momenteel verplicht moeten sluiten, vervalt het reservatiebewijs. Je hoeft geen contact meer met ons op te nemen om deze daguitstappen te annuleren.

Wat als mijn daguitstap nog kan doorgaan, maar ik dit uit voorzorg toch wil annuleren?

Dat is geen probleem. Stuur ons een mailtje en wij annuleren de daguitstap kosteloos.

Kan ik nog met mijn groep op daguitstap?

Ja, bekijk even de vragen en antwoorden bij het onderdeel ‘Groepen’ hieronder.

VAKANTIEVERBLIJVEN

Kan ik nog een vakantie boeken?

Alle logiesvormen voor individuen (hotels, B&B’s, hostels, vakantiewoningen, campings, vakantieparken, camperterreinen, enz.) mogen open.

Ook de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen in of op een logies, zoals bv. de sanitaire blokken op een camping, de gemeenschappelijke badkamer in een B&B, enz. mogen terug gebruikt worden.

Zwembaden, sportbaden, instructiebaden en kinderbaden mogen open in logies op voorwaarde dat de regels in het protocol dat van toepassing is op zwembaden worden gerespecteerd. 

Er gelden wel nog de volgende maatregelen voor alle logies:

 • De terrassen en binnengedeeltes van restaurants en bars in een logies mogen sinds 27 juni open blijven tot 1 uur ’s nachts en dit vanaf 5 uur ‘s morgens. Er mogen maximaal 8 personen (of de leden van een gezin) samen aan een tafel zitten.
 • Sinds 27 juni mag ieder huishouden samen met maximum 8 personen (kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld) een vakantiewoning, hotelkamer, gastenkamer of individuele verhuureenheid huren.  Voor grotere vakantiewoningen en hostels (met meer dan 15 slaapplaatsen) geldt vanaf 27 juni geen capaciteitsbeperking meer op voorwaarde dat respectievelijk het specifieke protocol voor de grote vakantiewoningen en het specifieke protocol voor de hostels wordt gerespecteerd. Deze protocollen leggen een aantal bijkomende maatregelen op voor grotere gezelschappen.  Voor georganiseerde vakanties in groep verwijzen we naar de paragraaf 'groepen' hieronder.

Wat als mijn vakantie nog kan doorgaan, maar ik dit uit voorzorg toch wil annuleren?

Momenteel mag je nog steeds op vakantie. Dat betekent dat we geen kosteloze annulatie kunnen garanderen. Gelieve bij een annulatie dus rekening te houden met eventuele annulatiekosten: www.iedereenverdientvakantie.be/annulatievoorwaarden. In de mate van het mogelijke zal het verblijf werken met een terugbetaling of omboeking, zodat je een reeds betaalde vakantie kan verplaatsen naar een latere datum zonder je geld kwijt te zijn.

Is het restaurant en/of de bar in het vakantieverblijf geopend?

Ja. De terrassen en binnengedeeltes van restaurants en bars in een logies mogen sinds 27 juni open blijven tot 1 uur ’s nachts en dit vanaf 5 uur ‘s morgens. Er mogen maximaal 8 personen (of de leden van een gezin) samen aan een tafel zitten.

Zijn de zwembaden geopend in het vakantieverblijf?

Ja. Zwembaden, sportbaden, instructiebaden en kinderbaden mogen open in logies op voorwaarde dat de regels in het protocol dat van toepassing is op zwembaden worden gerespecteerd. 

Met hoeveel personen kan ik op vakantie gaan?

Sinds 27 juni mag ieder huishouden samen met maximum 8 personen (kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld) een vakantiewoning, hotelkamer, gastenkamer of individuele verhuureenheid huren.  Voor grotere vakantiewoningen en hostels (met meer dan 15 slaapplaatsen) geldt vanaf 27 juni geen capaciteitsbeperking meer op voorwaarde dat respectievelijk het specifieke protocol voor de grote vakantiewoningen en het specifieke protocol voor de hostels wordt gerespecteerd. Deze protocollen leggen een aantal bijkomende maatregelen op voor grotere gezelschappen.

GROEPEN

Welke beperkingen gelden er voor groepen?

Wegens de coronamaatregelen gelden er een aantal beperkingen voor groepsboekingen.

 • Activiteiten in openlucht met maximum 25 personen van ouder dan 12 jaar zijn toegestaan. Een gidsactiviteit met 1 gids en 24 personen is dus toegestaan. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Activiteiten in een binnenruimte met maximum 25 personen van ouder dan 12 jaar zijn toegestaan, inclusief de gids, voor zover het gebouw dit toelaat op vlak van geldende maatregelen omtrent de beschikbare ruimte en een goede verluchting en/of ventilatie. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Activiteiten in georganiseerd vrijetijdsverband:
  • Een activiteit in georganiseerd vrijetijdsverband is een activiteit georganiseerd door een vereniging of een club en met een meerderjarige begeleider of toezichter. Hij of zij is verantwoordelijk voor het naleven van de regels door de groep (mondmaskerplicht, pre-testing , enz.). Om als club of vereniging te worden beschouwd, moeten er bovendien minstens geldige statuten met een duurzame/continue doelstelling en een verantwoordelijk bestuur zijn.
  • Activiteiten buiten en in het kader van een georganiseerd vrijetijdsaanbod, zijn toegestaan voor maximum 100 personen zonder leeftijdsbeperking, de begeleiders niet meegeteld. We raden wel aan om zoveel mogelijk in bubbels (-12 jaar, +12 jaar, + 18 jaar) te werken.
  • Activiteiten binnen en in het kader van een georganiseerd vrijetijdsaanbod, zijn toegestaan voor maximum 100 personen zonder leeftijdsbeperking, de begeleiders niet meegeteld, voor zover het gebouw dit toelaat op vlak van geldende maatregelen omtrent de beschikbare ruimte en een goede verluchting en/of ventilatie. We raden wel aan om zoveel mogelijk in bubbels (-12 jaar, +12 jaar, + 18 jaar) te werken.
  • Check ook de website van De Ambrassade. 

Vanaf 30 juli worden de aantallen voor alle leeftijdsgroepen opgetrokken tot 200 personen (begeleiders niet meegerekend). Je activiteit moet wel verplicht begeleid worden en de begeleider dient toezicht te houden op het naleven van de coronamaatregelen (regelmatig handen en oppervlakten ontsmetten, mondmasker dragen waar nodig, voldoende afstand houden...). 

Mag ik met mijn groep op vakantie (met overnachting)?

Ja, sinds 25 juni zijn begeleide vakanties met overnachtingen terug mogelijk, voor maximaal 100 personen (begeleiding niet meegerekend). Vanaf 30 juli zou dit opgetrokken worden naar 200 personen.

Een begeleide vakantie is een vakantie georganiseerd door een vereniging of een club en met een meerderjarige begeleider of toezichter. Hij of zij is verantwoordelijk voor het naleven van de regels door de groep (mondmaskerplicht, prestesting , enz.). Om als club of vereniging te worden beschouwd, moeten er bovendien minstens geldige statuten met een duurzame/continue doelstelling en een verantwoordelijk bestuur zijn.

Hoe boek ik een daguitstap in groep?

Je boekt je daguitstap gewoon via Iedereen Verdient Vakantie. Tijdens je reservatie kies je een tijdsslot voor je bezoek. Je moet niet nog eens apart reserveren bij onze toeristische partner.

Hoe verplaats ik me in groep?

Ook wanneer je je verplaatst in groep, moet je je aan de maatregelen houden.

 • Bus/autocar huren: iedereen boven de 12 jaar moet verplicht een mondmasker dragen en indien mogelijk 1,5m afstand bewaren
 • Openbaar bus- en tramvervoer: iedereen boven de 12 jaar moet verplicht een mondmasker dragen en indien mogelijk 1,5m afstand bewaren, zowel op de bus/tram als aan de stations. Kijk voor meer info op de site van De Lijn (Vlaanderen) of MIVB (Brussel).
 • Openbaar treinvervoer: iedereen boven de 12 jaar moet verplicht een mondmasker dragen en indien mogelijk 1,5m afstand bewaren, zowel op de trein als in de stations. Wie tijdens het weekend of de paasvakantie richting een  toeristische bestemming reist, mag als +12-jarige enkel aan het raam plaatsnemen. Kijk voor meer info op de site van de NMBS.

GEORGANISEERDE VAKANTIES

Kan ik nog een georganiseerde vakantie boeken?

Ja, je kan voor georganiseerde vakanties in de zomer en herfst een aanvraag indienen. Je kan hier een overzicht van alle georganiseerde vakanties voor 2021 terugvinden.

 

Doe een gift om de meest kwetsbare vakantiegangers ook een vakantie te bezorgen.

Eén Vlaming op vijf kan zich geen vakantie veroorloven. Het fonds Vakantie Voor Iedereen richt zich op de meest kwetsbare mensen en gezinnen uit onze samenleving. Kijk hier voor meer informatie.