#Ontdekkingtroef

Illustratie van een kerk op een landelijke heuvel

Projectoproep #Ontdekkingtroef

De projectoproep #ontdekkingtroef zit er op.
Hieronder kan je de weerhouden projecten terugvinden.
We hopen dat je ze als inspiratie kan gebruiken voor je eigen organisatie.

Ontdek je buurt, de Brugse poort – Sportaround vzw

Een week je buurt van binnen en buiten leren kennen. Dat is wat Sportaround vzw wil doen. Er zijn heel wat fantastische organisaties en mensen actief in de Brugse poort, maar kinderen en jongeren weten in veel gevallen niet wat er allemaal van activiteiten in de buurt bestaat... Met dit kamp willen ze kinderen vooral een heel fijne tijd laten beleven en daarnaast ook hun buurt beter te leren kennen. Het kamp is ook gedragen door verschillende lokale organisaties en is een eerste stap naar een nog betere samenwerking.

Aantal activiteiten: 1
Aantal deelnemers project: 40
Budget: € 3800

Nimo en Bert vertellen over het kamp

Citytrippen in Vlaanderen – Wijkcentrum De Kring

In kleine groepen trekt wijkcentrum De Kring elke maand naar een Vlaamse stad: via stadswandeling en cultureel bezoek ontdekken ze nieuwe plaatsen. Ze maken gebruik van de trein en openbaar vervoer en bieden zo kansen om vakantievaardigheden bij te leren. Aan de hand van ‘Uitstapbabbels’ met de doelgroep stellen ze een gevarieerd programma samen.

Aantal activiteiten: 14
Aantal deelnemers project: 300
Budget: € 28 775

Lien helpt anderen om Vlaanderen te ontdekken

#1234dendamishier - Elegast vzw

De buurtwerking van vzw Elegast faciliteert de mogelijkheid voor maatschappelijk kwetsbare mensen van de Damwijk om Vlaanderen te verkennen op een betaalbare, veilige manier. Ze doen dat door daguitstappen, enkele meerdaagse uitstappen en enkele vakantieactiviteiten te organiseren.

Aantal activiteiten: 15
Aantal deelnemers project: 300
Budget: € 30 000

Jeroen en Timor vertellen over hun projecten

Duo's op stap - Samana Antwerpen

De duo- of buddywerking van Samana voor mensen met een psychische kwetsbaarheid werd omwille van Covid 19 omgetoverd tot een telefonisch contact.  Samana Antwerpen wil de duowerking  opnieuw in een ‘fysieke stand’ brengen en de duo’s uitnodigen om mekaar opnieuw te ontmoeten en activiteiten samen te ondernemen.  Ze willen elk duo een budget geven waarmee ze samen kunnen beslissen om een toeristische uitstap te doen.  Zij kiezen zelf naargelang hun interesses.

Aantal activiteiten: 100
Aantal deelnemers project: 200
Budget: € 20 300

Lees meer over de Duowerking

Mechelen & Rivierenland Fietsend ontdekken - Buurtsport J@M

Buurtsport J@m vzw wil mensen in een kwetsbare situatie de kans bieden om ‘met de wind in de haren’ fietsend de ruime omgeving van Mechelen te ontdekken. In eerste instantie richten ze zich tot beginnende fietsende volwassenen, vaak nieuwkomers, die hierdoor de mogelijkheid krijgen om nieuwe ‘parels’ in de nabijheid te ontdekken. Dit doen ze in samenwerking met het Sociaal Huis, de fietsschool Mechelen en wijkgerichte werkingen. Er worden 8 fietstochten in de omgeving aangeboden, die soms gekoppeld zijn aan een bezoek. Ook een tweedaagse staat op het programma, waarbij ze meer tijd hebben om te genieten van elkaar en de omgeving. 

Aantal activiteiten: 9
Aantal deelnemers project: 70 à 100
Budget: € 17 165

Al fietsend Mechelen (en elkaar) leren kennen

De bubbel op verkenning - De Palmboom vzw

De Palmboom organiseert kleine vakanties voor jongeren met hun gezin uit Borgerhout, waarbij ontmoeting, spel en plezier centraal staan. 

Aantal activiteiten: 13
Aantal deelnemers project: 260
Budget: € 21 989

Nihad vond samenhorigheid bij andere meisjes

Bestemming X - De Oever vzw

Vzw De Oever wil met het project 'Bestemming X' kinderen, voor wie thuis wonen moeilijk of onmogelijk is, zelf hun bestemming laten kiezen. De jongste leefgroep gaat op themauitstap. Dertig jonge vluchtelingen gaan op zoek naar hun land van herkomst in Vlaanderen. De bergtocht in België verrast onze tieners en amigo’s met de hoogtes die hier te beklimmen zijn. Talent in verbinding brengt duo’s naar buurtplekjes om elkaars interesses/talenten te ontdekken en te genieten van bv. tuinieren in een kasteeltuin.

Aantal activiteiten: 14
Aantal deelnemers project: 95
Budget: € 29 439

Heidi brengt gezinnen dichter bij elkaar

Bubbelzomer - CKG De Schommel

Corona of niet, in CKG De Schommel gaan ze voor een fijne bubbelzomer! Een supercool tentenkamp, themaweken waarbij creativiteit, ontspanning, verwondering, uitdaging, plezier maken en actief bezig zijn centraal staan, een zeekamp en niet te vergeten een uitstap naar de dierentuin als kers op de taart. Tijdens het tentenkamp en het zeekamp staan natuur, avontuur en ontdekking centraal! De bubbelzomer is voor een 25-tal kinderen; een relatief kleine groep, maar er wordt gezorgd dat elk van hen de ganse zomer kan genieten van een uitdagend, speels, creatief aanbod.

Aantal activiteiten: 2 kampen en 2 daguitstappen
Aantal deelnemers project: 25 
Budget: € 26 206

Er even tussenuit - CAW Antwerpen, Het Zijhuis

Het Zijhuis biedt onderdak aan vrouwen met of zonder kinderen die te maken krijgen met intra-familiaal geweld. Afleiding is meer dan welkom voor deze doelgroep. Even niet met de problematiek bezig zijn brengt een welgekomen rust. Tijdens de coronatijd stelden ze vast dat er nog meer geweld was. Bijgevolg zit het Zijhuis vol. In het verleden konden ze tijdens de vakantie naar zee. Dit kan dit jaar niet doorgaan door corona en daarom stellen ze enkele daguitstappen voor zodat de vrouwen en kinderen toch even kunnen ontspannen.

Aantal activiteiten: 3
Aantal deelnemers project: 75
Budget: € 3609

Seizoensbar - RIMO Limburg Trefpunt SOMA vzw

De seizoensbar van de SOMA vzw is 'the place to be’ om goedkoop een mocktail te drinken of een ijsje te eten. Mensen in armoede kunnen er ideeën opdoen voor activiteiten en uitstapjes. Ze doen er inspiratie op om op een leuke manier hun eigen buurt te ontdekken/ iets sportief te doen/lekker van de natuur te genieten/ op vakantie te gaan... Het kan allemaal en moet niet veel kosten. Medewerkers van Rap op Stap helpen hen op weg.

Aantal activiteiten: seizoensbar 2x/week en minimum 1 ontdekkingsactiviteit/week
Aantal deelnemers project: 200
Budget: € 25 000

De Ijzervl(o)ot - Vondels vzw, afdeling Milieuboerderij De Palingbeek

De IJzervloot is een inclusief D.I.Y. project waar mensen met een beperking tijdens de winter met natuurlijke en duurzame materialen zelf 2 grote vlotten bouwen. In het voorjaar maken ze tochten in de Westhoek en (her)ontdekken ze op een actieve manier de rust en pracht van de eigen streek.

Aantal activiteiten: 4 afvaarten
Aantal deelnemers project: 48
Budget: € 10 044

Zuid-Afrika, here YOU come! - Vondels vzw, Dagbesteding Het Minnehuis

Vondels vzw ging normaal gezien de leefwereld van hun vrijwilligers ontdekken in Zuid-Afrika en er een prachtige reis van maken. Maar COVID-19 besliste er anders over. Toch blijven ze niet bij de pakken zitten! Nu wordt het: Zuid-Afrika, here YOU come! Ze brengen Zuid-Afrika gewoon naar hier. Ze willen een gelijk(w)aardige ‘reis’ maken met hun cliënten met een verstandelijke beperking, bubbelgewijs. De geplande safari, de verwennerijen in een mooi hotel met zwembad, onze boottocht, het lekker zuid-Afrikaans etentje, de overnachting in een tent... Dit kunnen ze ook hier organiseren!

Aantal activiteiten: 6
Aantal deelnemers project: 30
Budget: € 20 000

Het Boei-ende avontuur - Centrum Ambulante Diensten vzw - Deelwerking De Boei

CAD De Boej telt de stappen van haar cliënten, zet in op verbinding en bewegen en buiten komen. Ze wandelen in de buurt, trekken naar zee en gaan op uitstap naar Nationaal Park De Hoge Kempen.

Aantal activiteiten: 5
Aantal deelnemers project: 40
Budget: € 6018

Just on the road - Beschut Wonen min vzw

De forensische doelgroep geïnterneerden trekt 5 dagen door Vlaanderen met een mobilhome. Op zoek naar verwondering, naar het ontdekken van ongekend mooie plekken, maar evengoed het (verder) ontdekken van eigen krachten, mogelijkheden, talenten. Elke dag verplaatsen ze zich naar een andere provincie waar ze door hen zelf gekozen, uitdagende, ongekend en onmogelijke (als in “nooit gedacht dat ik dit ooit in mijn leven ging kunnen ervaren”)  activiteiten organiseren. 

Aantal activiteiten: 1
Aantal deelnemers project: 40
Budget: € 28 600

"Gepakt en Gezakt" een spannende road trip - Briek vzw

Briek maakt ‘gepakt en gezakt’ een roadtrip door Vlaanderen, een rondje waar zowel stadsmussen als natuurliefhebbers volledig hun ding in vinden. Gedurende deze ronde bezoeken ze in iedere Vlaamse provincie de hoofdstad en een natuurdomein. Tijdens de daguitstappen beleven ze plezante activiteiten uit het aanbod van ‘Iedereen verdient vakantie’, aangevuld met gidsbeurten, culturele, toeristische en educatieve pakketten/activiteiten.  Als kers op de taart trekken ze een midweek op roadtrip door Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant.

Aantal activiteiten: 7
Aantal deelnemers project: 91
Budget: € 26 000

Mensen uit hun tent lokken - Peperkoekenhuis vzw

Het Peperkoekenhuis vzw richt zich naar gezinnen die de impact van corona gevoeld hebben en koppels die onder stress gestaan hebben ten gevolge van het virus. Er zal een glampingsite gecreëerd worden met belltenten in de weilanden aanpalend aan de B&B De Boskouter in de Vlaamse Ardennen.  Een oase van rust verborgen tussen de velden.  Vanaf 5 april tot 14 mei zullen ongeveer 108 mensen de natuur in gaan!

Aantal activiteiten: 60
Aantal deelnemers project: 108
Budget: € 20 000

Boost - CAW Noord-West-Vlaanderen 

Holiday-boost en Bubble-boost richt zich op jongeren in een kwetsbare situatie uit de regio Brugge. Per leeftijdsgroep werken ze aan een meerdaagse en verschillende daguitstappen om de jongeren terug het gevoel van vrijheid te geven. 

Aantal activiteiten: minstens 7
Aantal deelnemers project: 75
Budget: € 8375

Ademruimte - Sankaa vzw

Sankaa gaat 5 maal op daguitstap met mensen uit de Afrikaanse gemeenschappen om hun sociaal isolement te doorbreken. Elke uitstap heeft een ander thema; cultuur, natuur, wetenschap, geschiedenis en erfgoed. 

Aantal activiteiten: 5
Aantal deelnemers project: 100
Budget: € 13 872

Weg & Wijs! - Wijs vzw

We leggen een Vakantie-weg-wijs! Reis af, met jongeren en hun gezin uit de wijk Gent-Dampoort. Samen leren we uitstappen plannen, (her)ontdekken we onze eigen omgeving en nieuwe plaatsen, ervaren we vakantie en stappen we over drempels. 

Aantal activiteiten: 9
Aantal deelnemers projecten: 150
Budget: € 16 964

Coprovak - Play it loud

Play it loud gaat een vakantie organiseren voor verschillende gezinnen. Door deze reis te organiseren voor hun doelgroep van kwetsbare mensen ontnemen ze hun de stress van de vakantieplanning, zodat zij al vanaf het begin van de voorbereiding met een fijn ‘vakantiegevoel er naar kunnen uitzien. Ze laten hen kennis maken met een voor hun onbekende streek, en laten zowel de culturele, sportieve, netwerk- en familiale momenten in hun vakantie aan bod komen, zodat zij in deze week nieuwe vakantieherinneringen kunnen aanmaken. 

Aantal activiteiten: 1
Aantal deelnemers project: 45
Budget: € 13 000

AjKo's Traveltime - AjKo vzw

AjKo’s Traveltime wil kinderen en jongeren die het om welke reden dan ook wat moeilijker hebben een leuke vakantie, kamp of daguitstappen bezorgen. Samen met de kinderen en de jongeren zetten ze drie meerdaagses op in de Westhoek. Daarnaast gaan ze zes keer op ontdekkingstocht door Vlaanderen. De kinderen en jongeren worden actief betrokken bij het bepalen van de activiteiten.

Aantal activiteiten: 9
Aantal deelnemers project: 240
Budget: € 23 298

Uit en Thuis Bubbelvakanties - Bij Ons Thuis vzw

Met de "Uit en Thuis Bubbelvakanties" biedt vzw Bij Ons Thuis nieuwkomers in de regio Aarschot korte bubbelvakanties aan. Ze kunnen een keuze maken uit een aantal all-in vakanties op onbekende, maar mooie, plekken in Vlaanderen. Vrijwilligers van de vzw zorgen voor de praktische organisatie en omkadering.

Aantal activiteiten: 30
Aantal deelnemers project: 120
Budget: € 11 100

Expeditie Covidson - Uit De Marge Oudenaarde

De jongeren en jeugdopbouwwerker van Uit De Marge Oudenaarde organiseren daguitstappen, een kamp en een meerdaagse uitstap tijdens de schoolvakanties. Ze gaan samen op ontdekking en creëren samen herinneringen. Wat ze onderweg doen, is belangrijker dan de bestemming.

Aantal activiteiten: 8
Aantal deelnemers project: 30
Budget: € 16 200

De Vakantie Droomfabriek - Ruyskensveld (Campus Maarkedal)

De Vakantie Droom Fabriek van Ruyskensveld vzw laat kinderen uit de voorziening met hun gezinnen dromen van vakantie. Samen met een begeleider maken ze de vakantie in Vlaanderen waar.

Aantal activiteiten: 23
Aantal deelnemers project: 115
Budget: € 24 005

Solo Slim - Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen vzw, afdeling Denderleeuw

Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen afdeling Denderleeuw wil met het project Solo Slim een aanbod / formule aanbieden gericht op alleenstaande ouders en hun kinderen. Ze willen een aanbod dat hen ontzorgt zowel in de voorbereiding als op de vakantie zelf. Ze willen een aanbod dat hen in staat stelt, dat te doen wat ze al zo lang naar verlangen: ontspannen. Ze zorgen ervoor dat kinderen onderling kunnen spelen, zodat ouders tijd hebben voor zichzelf én als gezin. 

Aantal activiteiten: 1
Aantal deelnemers project: 40
Budget: € 5000

Verlof in den hof - Psychiatrisch verzorgingstehuis Waesdonck

Het psychiatrisch verzorgingstehuis Waesdonck zorgt voor Oases in hun tuin en themavakanties. Ze willen een yurt in hun tuin plaatsen en oases creëren. Ze doelen op het onderhouden van de familie- of sociale banden en het onderhouden van jezelf. Door de oases in de tuin kan familie op bezoek komen zonder de wooneenheid te moeten betreden. Ze creëren themavakanties op vraag, vertrekkend vanuit hun tuin waarbij steeds een alternatief voorzien is indien uitstappen moeten geannuleerd worden. Binnen deze thema’s zoeken ze naar samenwerkingen of activiteiten die anders niet vanzelfsprekend zijn. Dingen die ze niet eerder hebben gezien, die hen meenemen in verbeelding, die hen zichzelf laten uitleven in een totaal nieuwe setting. 

Aantal activiteiten: nog te bepalen, minstens 5
Aantal deelnemers project: 90
Budget: € 30 000

Meerdaagse en ponyritnamiddagen - Orthopedagogisch Centrum Sint-Idesbald

MPC Sint-Idesbald trekt met kinderen met een beperking op uitstap naar De Kleppe in Brakel op een meerdaagse vakantie. Met een ander deel van de werking trekken ze naar Het Heirhof in Beernem voor kleine uitstapjes.

Aantal activiteiten: 11
Aantal deelnemers project: 127
Budget: € 7964

Catch up! - Arktos vzw

Arktos werkt avontuurlijke meerdaagse uitstappen uit met kwetsbare jongeren uit de regio Turnhout. Met jongeren waarbij een tweedaagse moeilijk haalbaar is, trekken ze enkele keren op daguitstap.

Aantal activiteiten: 4
Aantal deelnemers project: 52
Budget: € 15 807

Wind in de Zelen: vakantie-in-zicht - Leerschakel vzw

Leerschakel Zele legt een vakantie-in-zicht-reis af met verschillende mensen uit Zele. Ze hebben bijzondere aandacht voor wie Rap op Stap nog niet kent of voor wie dit een eerste vakantie-ervaring is. Ze leren stap voor stap vakantiedrempels wegnemen en trekken er op uit. Eerst in de eigen regio, daarna verder in Vlaanderen.

Aantal activiteiten: 14
Aantal deelnemers project: 300
Budget: € 24 890

Wij houden het hoofd boven water! - CIJG Sint-Jan Baptist

CIJG Sint-Jan Baptist organiseert verschillende 'water'uitstappen voor haar gezinnen. Uit een brainstorm met die gezinnen blijkdt dat water doet denken aan vakantie. Ze trekken onder andere naar een subtropisch zwembad, doen een boottocht, gaan naar Sea Life...

Aantal activiteiten: 9
Aantal deelnemers project: 80
Budget: € 17 475

Voet aan wal - Rode Kruis Opvangcentrum Linkeroever

Het project 'Voet aan wal' wil de bewoners van het opvangcentrum in staat stellen om met verruimde blik hun nieuwe thuisland te ontdekken. Ze willen de bewoners laten ontspannen door in te zetten op drie onderdelen: een aangenamere omgeving in het omvangcentrum, ontdekkingspakketten voor de nabije omgeving van het opvangcentrum en tenslotte ook een aanbod daguitstappen in België.  

Aantal activiteiten: 141
Aantal deelnemers project: 260
Budget: € 15 600

Samen erop uit - Ons Kindertehuis vzw

Ons Kindertehuis zet verschillende activiteiten op per gezinsbubbel, om hun verloren tijd van de eerste lockdown in te halen. Velen waren toen maanden gescheiden van hun gezin. Ze gaan op uitstap in de regio en doen een tweedaagse vakantie.

Aantal activiteiten: 35
Aantal deelnemers project: 119
Budget: € 22 300

Sprookjeskamp - CKG Betlehem Mechelen

De kinderen van CKG Betlehem Mechelen genieten van een meerdaagse sprookjesvakantie. Ouders komen op bezoek en gaan mee op wandel. 

Aantal activiteiten: 5
Aantal deelnemers project: 18
Budget: € 13 000

Camping Quarantaine - Uit De Marge VZW/ JOW Denderleeuw

Samen met de opbouwwerkers organiseren de jongeren van het jeugdopbouwwerk twee of drie zomerkampen. Weg van alles, samen op pad. Tijdens dit avontuur gaan ze op zoek naar zichzelf en op ontdekking in andere oorden. Ze slaan hun tentjes op op Camping Quarantaine en vertrekken van daar elke dag op avontuur. Voor velen wordt het hun eerste echte kamp. Weg van de stenen straat, op naar de natuur. Echte vrijheid en ontspanning staan centraal en samen bouwen ze aan leuke herinneringen.

Aantal activiteiten: 3 kampen
Aantal deelnemers project: 30
Budget: € 10 750

Gregory en Lowie trokken op kamp met 10 jongeren

Knooppunten verbinden - Sportclub Boezjeern

Sportclub Boezjeern wil kwetsbare mensen in het Meetjesland laten kennis maken met de fiets- en wandelknooppunten. In samenwerking met Meetjeslandse Rap op stap-kantoren en sociale diensten organiseren ze acht vormingen over werken met de knooppunten. Elke maand vindt er een wandeling aan de hand van de knooppunten in de verschillende gemeenten plaats.

Aantal activiteiten: 20
Aantal deelnemers project: 200
Budget: € 15 459 

Ingrid wandelt mee naar Compostella en Wuhan

Kom uit je kot: Staycation in eigen land – Radar vzw

Radar Contextbegeleiding vzw is een initiatief binnen de Bijzondere Jeugdbijstand, actief in de regio Brussel, Halle-Vilvoorde sinds 1981. Met het project ‘ KOM UIT JE KOT’ willen ze twee zaken beogen. Enerzijds willen ze gezinnen die bij hen in begeleiding zijn een vakantieaanbod aanbieden, met de focus op verkenning en ontdekkingen in eigen land. Anderzijds willen ze een aanbod doen naar de kinderen en jongeren rond vrije tijd en daguitstappen. 

Aantal activiteiten: 36 daguitstappen en 50 vakantieverblijven
Aantal deelnemers project: 376
Budget: € 27 186

Begeleider Sven vertelt over de impact van 'Kom uit je kot'

Betonne Jeugd laat gezinnen & jongeren proeven van winter- en lentevakantie - Betonne Jeugd vzw

Een wekelijkse vakantie rubriek op "Radio Beton" brengt mensen aan het dromen. Met praatcafés en creatieve sessies maken ze de dromen concreter. Uiteindelijk wil Betonne Jeugd een gezamenlijke gezinsvakantie organiseren in een bungalowpark.

Aantal activiteiten: 7
Aantal deelnemers project: 70
Budget: € 23 500

Roeland neemt je mee naar Paradijs Betonne Jeugd

Westhoek-troevertjes - Westhoek Vrijetijd Anders

De Westhoektroevertjes zijn drie manieren om op ontdekking te gaan in de Westhoek. Beleefkoffers, kleine muzikale roadtrips en een meerdaagse uitstap worden aangeboden voor mensen met een mentale beperking, hun ouders en hun mantelzorgers.

Aantal activiteiten: 22
Aantal deelnemers project: 75
Budget: € 19 000

Pieter en Yarka laten mensen proeven van troeven in eigen streek

Avontuurlijke uitstappen vanuit Malem met bewoners van de wijk - Vroemvroem vzw

Tijdens de zomer werkten de kinderen en jongeren uit de Gentse wijk Malem aan 'reizen malem'. De basis voor echte uitstappen is hiermee gelegd. Samen met hun ouders willen ze de uitstappen écht uitvoeren en op ontdekking gaan buiten de wijk. 

Aantal activiteiten: 15 - 25
Aantal deelnemers project: minimum 100
Budget: € 13 500

Koen maakt dromen waar

Vakantiegevoel in eigen regio toegankelijk maken - VOC Op stap

VOC Op stap wil personen met (een vermoeden van) een beperking en een kleine portemonnee letterlijk en figuurlijk over hun dorpel trekken. We trekken er op uit in de eigen regio, Midden-West-Vlaanderen. 

Aantal activiteiten: 9
Aantal deelnemers project: 35
Budget: € 18 280

Charlotte brengt mensen samen op een 'wandeling met babbeling'

Beringen bruist - Rimo Limburg vzw (afdeling Beringen)

RIMO Limburg vzw zet in op het ondersteunen en versterken van kwetsbare groepen. Team Beringen bestaat uit 4 buurtwerkingen en 1 Brede School. Vanuit deze werkingen zetten ze op een creatieve manier in op de noden van volwassenen, gezinnen en kinderen. De buurt als ontmoetingsplek en hefboom voor het versterken van mensen staat hierbij centraal. Er wordt een vakantiegevoel opgewekt in de buurt door verschillende activiteiten te organiseren zoals dorpeltrekkingen.

Aantal activiteiten: 60
Aantal deelnemers project: 600
Budget: € 13 530

Verwondering onderweg en voor elkaar – PSC Open Huis

PSC Open Huis werkt met senioren in armoede. Het project wil hen elkaar terug laten ontmoeten, tijdens daguitstappen en door een vakantie-ervaring in hun eigen omgeving. Ze organiseren daguitstappen maar koppelen hier ook een ontmoetingsmethodiek aan vast, bijvoorbeeld een ontmoetingsbingo. Niet iedereen is echter even mobiel. Door workshops en activiteiten willen ze een ‘internationaal vakantiegevoel’ dicht bij huis brengen. Bijvoorbeeld door workshops origami, Marokkaans koken, yoga maar ook activiteiten zoals kubb en kegelinitiatie. Bij elke activiteit krijgen de deelnemers ook een hapje uit het gastland.  

Aantal activiteiten: 26
Aantal deelnemers project: 540
Budget: € 29 380

Vluchtelingen ontdekken de Kempen - Mondiale Werken Regio Lier vzw

Voor veel vluchtelingen, zowel volwassenen als kinderen, is het moeilijk om op vakantie te gaan. Via enkele gerichte acties wil Mondiale Werken regio Lier vzw vluchtelingen uit de regio Lier een vakantie in de Kempen laten beleven. In augustus 2020 organiseren ze een kampeerweekend voor kinderen van erkende vluchtelingen in De Hoge Rielen. In de herfstvakantie 2020 organiseren ze een abdijentweedaagse voor volwassenen.

Aantal activiteiten: 1 weekend en 1 tweedaagse
Aantal deelnemers project: 35
Budget: € 5587

Weg uit isolement - JDBV De Takel

De Takel gaat samen op weg met jongeren in (meest) kwetsbare situaties uit regio Oostende. Sedert de lockdown zet de Takel in op extra activiteiten & uitstappen in thema van #ontdekkingtroef om jong en oud verantwoord ‘uit hun kot’ te lokken. Ze richten zich ook op de context van de jongeren: (leren) organiseren van daguitstappen, het (helpen) inrichten van en aanmoedigen tot deelname aan korte ontdekkingsreizen- en gezinsvakanties...

Aantal activiteiten: 32
Aantal deelnemers project: 460
Budget: € 30 000

Een zorgeloze vakantie voor groot en klein! - De Tuimel, deelwerking Het Open Poortje

De Tuimel is een gezinsbegeleidingscentrum voor kansarme, generatiearme en maatschappelijk kwetsbare gezinnen met jonge kinderen (0-6 jaar). Van bij de start van De Tuimel (ondertussen 30 jaar geleden) hebben ze zich sterk gericht op gezinnen levend in armoede. Bij het uitwerken van het aanbod is telkens nauw samengewerkt met de gezinnen: wat hebben zij nodig en hoe kan De Tuimel die ondersteuning vorm geven. Met dit project willen ze gezinnen na een erg stresserende periode de kans geven om op gezinsvakantie te gaan in SUNPARCS. Ze begeleiden hen om een zorgeloze vakantie-ervaring mogelijk te maken.

Aantal activiteiten: 1
Aantal deelnemers project: 60
Budget: € 12 400

Wegwezen & voltanken - A'kzie vzw

A'kzie uit Kortrijk maakt een menukaart van uitstappen in de buurt en wat verder weg. De gezinnen (met een migratie-achtergrond) kunnen kiezen welke ze willen meemaken. Daarnaast organiseren de vrijwilligers van A'kzie een meerdaagse smaakmaker, om hun gezinnen te inspireren om later op eigen houtje op vakantie gaan.

Aantal activiteiten: 4
Aantal deelnemers project: max. 200 (afhankelijk van maatregelen)
Budget: € 14 985

ASS coronaproof ontspanning troef - (W)onderweg vzw

(W)onderweg vzw wil met dit project aan autisme aangepaste rust-, vakantie- en ontspanningsmomenten aanbieden in de directe omgeving van (W)onderweg, in (W)onderweg zelf en op verplaatsing binnen België.

Aantal activiteiten: nog te bepalen
Aantal deelnemers project: 70
Budget: € 13 140
 

Rond(je) Vlaanderen - Groep Intro Halle

Met het project Rond(je) Vlaanderen wil Groep Intro hun kwetsbare jongeren (12-18j) uit de 2 sociale woonwijken in Halle al fietsend een grensverleggende vakantieweek bezorgen. Ze willen hen de kans bieden om er op uit te trekken in Vlaanderen, te genieten van de sfeer van De Ronde Van Vlaanderen en een nieuwe wereld voor hen te laten opengaan. Via Rond(je) Vlaanderen nemen ze hen mee op weg en bieden ze hen de tools om nieuwe aspecten van zichzelf en hun omgeving te leren kennen. 

Aantal activiteiten: 8
Aantal deelnemers project: tussen de 50 en 88
Budget: € 19 311

Op verkenning in eigen buurt - Eva Centrum

Met het project ‘Op verkenning in eigen buurt’ wil Eva Centrum kwetsbare gezinnen met kinderen uit hun isolement halen om hun omgeving te laten (her)ontdekken. Dit doen ze enerzijds via uitgewerkte zoektochten  om speciale plekken en organisaties binnen hun eigen buurt te ontmoeten. Verder bezoeken ze tentoonstellingen in de buurt, speciale plekjes en vertellen verhalen over hun omgeving. Anderzijds willen ze het toeval toelaten door wandelingen te organiseren met een kompas of dobbelstenen om de weg te bepalen. Verder willen ze in de vakantieperiodes betaalbare daguitstappen organiseren in de ruimere omgeving (max.10 km).

Aantal activiteiten: 30
Aantal deelnemers project: minstens 550
Budget: € 16 090

JOW Halle on tour! - Uit de Marge afdeling Halle

Uit de Marge wil met het project ‘Jeugdopbouwwerk Halle on tour’ de komende maanden op stap gaan in Vlaanderen. Ze willen met de tienergroepen op kamp en hun een nieuwe blik gunnen op onze eigen mooie bestemmingen.  Ze denken hierbij aan uitstappen in de natuur, maar ook iets exclusievere activiteiten waar zij anders de kans niet toe krijgen. De meerdaagses, uitstappen en activiteiten zijn bedoeld voor kinderen en jongeren.

Aantal activiteiten: 20
Aantal deelnemers project: 30
Budget: € 12 390

Growing In Peace - Al Minara

Al Minara trekt met gezinnen uit de Brugse Poort in Gent naar de Westhoek. Voor velen een eerste vakantie-ervaring in eigen land. We verblijven in eigen bubbel in de Peace Village en dompelen ons onder in het oorlogsverleden van de streek. 

Aantal activiteiten: 2
Aantal deelnemers project: 160
Budget: € 28 620

Historique Belgique - 't Ander Veurne 

Met "Historique Belgique' gaat ontmoetingshuis 't Ander uit Veurne op historische ontdekking langs enkele Belgische parels. De reisverhalen van de uitstappen worden gedeeld tijdens "Boeketje Vlaanderen" in het ontmoetingshuis. 

Aantal activiteiten: 16
Aantal deelnemers project: 200
Budget: € 17 918

Op ontdekking met de riksja - PSC Open Huis

PSC Open Huis biedt senioren laagdrempelige tochten aan met de riksja, in Antwerpen.  Ze kunnen op tocht samen met een reisgenoot, die ze wel of niet kennen. Zo wil PSC Open Huis hun senioren in de buitenlucht in contact brengen met anderen.

Aantal activiteiten: 50
Aantal deelnemers: 100
Budget: € 10 405

Relax, inside the box. In het kort: RITOX - PVT Andreas campus Lubbeek

Omdat de bewoners van het PVT zich niet meer spontaan buiten het domein kunnen begeven, creëert het PVT een aangename rustgevende plek op het domein. Een Winterland en een Lentedorp geven de bewoners de mogelijkheid om er even tussenuit te zijn.

Aantal activiteiten: nog te bepalen
Aantal deelnemers project: 77 - 120
Budget: € 21 500

Reizen doorheen de verschillende continenten  - LD³ vzw 

Forum gaat in drie buurten in Brussel (Anneessens, de Marollen en Stalingrad) buurtwandelingen opzetten met haar bezoekers. Buurtbewoners worden op die manier ervaren gidsen voor nieuwkomers in de buurt. De wandelingen zijn een manier om vakantie te beleven zonder ver weg te gaan. 

Aantal activiteiten: 20
Aantal deelnemers project: 80
Budget: € 11 702

WIJ-zijnereventussenuit-LAND - De RuimteVaart vzw – gezinswerking Wijland

Gezinwerking Wijland uit Leuven maakt samen met gezinnen in kwetsbare situaties bewust ruimte en tijd vrij om samen te spelen, ontdekken en groeien. Samen met de gezinnen plannen ze uitstappen en gaan ze op zoek naar het ultieme vakantiegevoel. Onderweg leren ze drempels aanpakken om hun uitstap tot een succes te maken.

Aantal activiteiten: 25
Aantal deelnemers project: 100
Budget: € 24 490

Vakantie Voor Velen: Vlakbij of Ver, maar Vooral Vrij, Vrolijk en Veilig - Bethanië vzw

Bethanië organiseerst vakantie op maat voor de twaalf leefgroepen van de voorziening. Het fietsknooppuntennetwerk in Limburg wordt ontdekt, ze trekken naar musea en doen activiteiten ter plaatse in de voorziening. 

Aantal activiteiten: nog te bepalen
Aantal deelnemers project: 141
Budget: € 30 000

Expeditie jongerenzorg - Jongerenwelzijn Zuid-West-Vlaanderen

Paasvakantie 2021: acht teams gaan de uitdaging aan om “Expeditie Jongerenzorg” tot een goed eind te brengen. Drie weken voor vertrek krijgen de teams een kaart van Vlaanderen. Hierop staan minstens 500 bezienswaardigheden aangeduid. We nemen een greep uit de verborgen meren, bossen, monumenten, musea die Vlaanderen rijk is. Ieder team krijgt 1 minibus ter beschikking en een budget voor 5 overnachtingen, maaltijden en ontspanning. Aan hen om een roadtrip uit te stippelen waarbij ze zoveel mogelijk van de attracties bezoeken. Als bewijsmateriaal sturen ze hun locatiegegevens en een selfie door naar de centrale dispatch. Welk team verzamelt de meeste punten? Doorheen de week worden de teams bestookt met extra opdrachten, iedere ochtend openen ze een mystery-enveloppe met het doel van de dag.  Dit alles willen we ook door hen laten vloggen en in een documentaire gieten. Spanning, avontuur, exploratie.... Wie wordt de winnaar van “ Expeditie Jongerenzorg ”? 

Aantal activiteiten: 1
Aantal deelnemers project: 46
Budget: € 25 870

Op ontdekking in het mooie Vlaanderen - (W)arm-kracht vzw

Mensen aansporen om – vooral in familieverband – eens weg te gaan, liefst, op een meerdaagse of op daguitstap. Niet onmiddellijk naar de bekendste streken (zee – Ardennen) maar het toeval laten meespelen en dan ook ter plaatse op “trekking” trekken. Met twee “aangepaste” groepsvakanties is het de bedoeling om de mensen uit hun vereenzaming te halen en hen in groep te laten genieten van ontmoeting, van trekking en ontdekking. Met vier daguitstappen mikt (W)armkracht iedere maal op een welbepaalde groep van mensen die het moeilijk hebben om uit hun sociaal isolement te treden. Elke daguitstap gebruiken ze een andere methode van dorpeltrekking.

Aantal activiteiten: 20 gezinsmeerdaagsen, 2 groepsvakanties, 4 daguitstappen
Aantal deelnemers project: 250
Budget: € 29 989

OUNIB vzw zorgt voor een hap frisse lucht! - OUNIB vzw

OUNIB vzw bezorgt gezinnen met een migratieachtergrond “een hap frisse lucht”.  Het doel van het project is om drie daguitstappen en één meerdaags verblijf in verschillende regio's in België aan te bieden. 

Aantal activiteiten: 4
Aantal deelnemers project: 150
Budget: € 24 740

Baden in de 4 seizoenen - 4Veld vzw

Vzw 4veld organiseert 4 activiteiten (elk seizoen 1) op 4 verschillende locaties met 4 verschillende manieren van logeren voor 4 verschillende groepen met telkens 4x4 deelnemers.

Aantal activiteiten: 4 
Aantal deelnemers project: 168
Budget: € 16 000

Reizen doorheen de geschiedenis van verschillende landen - LD³ LDC Het Anker

LDC Het Anker gaat met haar bezoekers en vrijwilligers op ontdekking in Brusselse wijken. Samen werken ze een meerdaagse uit in de provincie Limburg. Ze willen hiermee de schoonheid van het binnenlandse toeristische aanbod tonen aan mensen die meestal niet uit hun eigen wijk of buurt komen.

Aantal activiteiten: 6
Aantal deelnemers project: 136
Budget: € 12 385

HartsTocht - Ruyskensveld vzw, Campus Geraardsbergen (De Mee-ander en De Marbol)

Campus Geraardsbergen van Ruyskensveld wil de vakantiedromen van hun gezinnen realiteit laten worden. Ze werken een aanbod op maat uit met daarin daguitstappen en korte meerdaagse vakanties zoals bijvoorbeeld een trektocht.

Aantal activiteiten: 51
Aantal deelnemers project: 250
Budget: € 26 150

Mensen ont-moeten: de kracht van kleine stappen - Buurtwerk 't Lampeke

Buurtwerk ’t Lampeke organiseert relaxte rustmomenten, intieme ontmoetingen, kleine uitjes en daguitstappen in en buiten de buurt en wil gezinnen uit de Ridderbuurt met kleine kinderen en alleenstaanden met weinig sociaal netwerk aan elkaar koppelen. Hen inspireren en helpen om rust te vinden, vriendschap te voelen en even uit het dagdagelijkse te stappen.

Aantal activiteiten: 93
Aantal deelnemers project: 80
Budget: € 29 902

TCJ met bed en bult - Turks Culturele Jeugdvereniging

'Met Bed En Bult' is een vakantieproject voor jongeren van TCJ uit Antwerpen. Ze gaan per leeftijdsgroep op uitstap en op meerdaagse vakantie.

Aantal activiteiten: 11
Aantal deelnemers project: 108
Budget: € 20 375

Ergens Onderweg – Groep Intro

Met het project wil Groep Intro met een groep van maatschappelijk kwetsbare jongeren (+/- 14 – 21 jaar) Vlaanderen gaan ontdekken door zich te laten leiden door muziek. Dit doen ze via verschillende daguitstappen en weekends waarin ze een roadtrip maken door het Vlaamse (muziek)landschap en plaatsen aandoen waar een link te vinden is tussen muziek en het ontdekken van verborgen Vlaamse plekken. Doorheen de trip laten ze jongeren filmpjes maken, een blog/vlog bijhouden en zetten ze in op sociale media om hetgeen ze doen te verspreiden.

Aantal activiteiten: 4 meerdaagses, 3 losse dagactiviteiten
Aantal deelnemers project: 15-20 deelnemers
Budget: € 25 000 

De jongeren van Cactus ontdekken muzikaal Gent

Op wereldreis. Vakanties voor de kleinste portefeuilles – Horizont vzw

Binnen dit project biedt Horizont vzw voor 40 kwetsbare gezinnen een midweek of weekend vakantie aan in een groene omgeving. Ze voorzien vervoer, verblijf, een activiteitenaanbod en begeleiding ter plaatse.

Aantal activiteiten: 40
Aantal deelnemers project: 160-200 deelnemers
Budget: € 29 925 

Wendy ontdekte de pracht van het Meetjesland

Corona vakantieboost – Safe Space vzw

Als organisatie wordt Safe Space vzw vooral geconfronteerd met kansarme jongeren met migratieachtergrond uit zeer kwetsbare thuissituaties, die nooit de kans krijgen om een daguitstap te doen laat staan een vakantie. Met dit project willen ze de jongeren (én hun ouders) die de voorbije maanden tijdens de lockdown geïsoleerd binnen moesten blijven de kans geven om op vakantie te gaan met bijbehorende activiteiten, waar bijzondere aandacht zal besteed worden aan hun welbevinden. Zo houden ze elke avond een praatbubbel over psychisch welbevinden en over hoe ze hindernissen en conflictsituaties kunnen vermijden en hoop kunnen creëren voor de toekomst.

Aantal activiteiten: 11
Aantal deelnemers project: 300 
Budget: € 14 957,5

Loubna trok met 7 andere meisjes naar Oostende

Ik ga op reis in Vlaanderen en neem mee - Mama Bolingo vzw

Mama Bolingo is een vrouwenvereniging die vrouwen met Afrikaanse roots uit Antwerpen uit hun isolement haalt. Ze brainstormen samen over wat een vakantie is, hoe ze het aanpakken en waar ze heen gaan. Ze organiseren drie meerdaagse vakanties en één daguitstap.

Aantal activiteiten: 4 
Aantal deelnemers project: 30
Budget: € 16 298

Mama Bolingo ontdekt Vlaanderen

T’Hope eropuit! – T’Hope vzw

Met project t’Hope eropuit! is T'Hope vzw erop uit een betaalbaar vraaggestuurd vakantieaanbod voor gezinnen, alleenstaande en jongvolwassenen in maatschappelijk kwetsbare context in de regio Roeselare uit te bouwen. Ze zetten 5 georganiseerde meerdaagse bubbelvakanties en 10 ontdekkingsuitstappen voor bubbels van maximum 15 personen, conform de corona-maatregelen, in Vlaanderen op poten. 

Aantal activiteiten: 4 meerdaagse + 1 kamp + 10 daguitstappen
Aantal deelnemers project: 110 
Budget: € 30 000

Reisbureau 'T Hope helpt je op weg

Avontuur Vlaanderen - Internationaal Comité vzw regio Antwerpen

Het Internationaal Comité gaat met mensen met een migratie-achtergrond die onder de armoedegrens leven uit verschillende buurten in Antwerpen, op avontuur in Vlaanderen. Samen werken ze een meerdaagse vakantie uit.

Aantal activiteiten: 31
Aantal deelnemers project: 630
Budget: € 29 980

Vakantie geeft mensen zuurstof

Kuregemse ketjes beleven vakantiepretjes - CEMG vzw - Inloopteam Huis der Gezinnen

Inloopteam Huis der Gezinnen biedt preventieve gezinsondersteunende activiteiten aan maatschappelijk kwetsbare gezinnen met kinderen tot 6 jaar. Bijzondere aandacht gaat naar aanstaande ouders en gezinnen met een peuter en/of kleuter. Ze willen met dit project gezinnen de kans te geven om op ontdekking te gaan buiten Brussel. In samenspraak met de gezinnen worden er 3 daguitstappen gemaakt zodat kinderen vakantiepret kunnen beleven in een andere omgeving.

Aantal activiteiten: 3 
Aantal deelnemers project: 133
Budget: € 3935

Op stap met jongeren uit de Bijzondere Jeugdzorg - Jeugdzorg Emmaüs Mechelen

Met dit project wordt letterlijk en figuurlijk afstand gecreëerd van de dagelijkse beslommeringen van jongeren in de Jeugdzorg. Via trektochten kunnen jongeren, onder begeleiding, op een goedkope, gezonde manier de directe omgeving verkennen terwijl er ruimte is voor (zelf-)reflectie. De corona-maatregelen verscherpten de kwetsbaarheid van jongeren voor wie thuis wonen moeilijk of zelfs onmogelijk is. Het samen een weg zoeken, een traject afleggen is helend en verbindend voor deze jongeren. Dit project zet mensen in hun kracht en geeft energie aan jongeren, hun gezinnen en medewerkers.

Aantal activiteiten: 10
Aantal deelnemers project: 20
Budget: € 20 500

Terug de wereld in!!! - VZW Broeders van Liefde - PVT De Liereman

In PVT de Liereman  wonen 62 chronische psychiatrische patiënten.  Na het samen leven in een grote veilige bubbel willen ze terug dromen en de wereld in! Ze willen aan elke bewoner een vakantiegevoel geven, vanuit hun eigen dromen en wensen. Ze organiseren 7 meerdaagse bubbelvakanties en daarnaast 2 daguitstappen. De bestemming en de bijhorende uitstappen zal door elke bubbel uitgewerkt worden vanuit de vraag : wat geeft jou een vakantiegevoel? Tenslotte willen ze het ‘warme verbindingsgevoel’ wat voor hen samenhangt met vakantie, geven door per afdeling een feest te organiseren in een vakantie thema waar de bewoners voor kiezen.

Aantal activiteiten: 15
Aantal deelnemers project: 62
Budget: € 29 756

Genieten en spelen in tijden van corona - Internaat Zusters Don Bosco

De kinderen van het internaat van de Zusters Don Bosco gaan op ontdekking in de rand van Brussel, op zoek naar leuke plaatsen om actief te zijn en vrij te spelen. Daarnaast ontwikkelt men samen met de kinderen uitleenkoffers vol spelgerief. 

Aantal activiteiten: 4 en 8 speelreiskoffers
Aantal deelnemers project: 120
Budget: € 4610

Op stap naar cultuur en ontdekking - 't schoederkloptje

Vzw ’t Schoederkloptje gaat met haar leden een zestal daguitstappen maken in Vlaanderen en gaat aan een viertal (avond)activiteiten deelnemen in de eigen regio. Op die manier leren ze de eigen omgeving en de grote steden in Vlaanderen beter kennen. 

Aantal activiteiten: 10
Aantal deelnemers project: max. 300
Budget: € 13 350

Op winter wereldreis in Limburg. Vakanties voor de kleinste portefeuilles. - Horizont vzw - Rap op Stap Limburg

Binnen dit project biedt Horizont voor 40 kwetsbare gezinnen tijdens de herfst of kerstvakantie een verblijf van 3 of 4 nachten aan in een groene omgeving. Ze voorzien vervoer, verblijf, eten, een activiteitenaanbod en begeleiding ter plaatse.

Aantal activiteiten: 40
Aantal deelnemers project: 160-200
Budget: € 26 775

Bredene on-the-go! - Uit de Marge afdeling Bredene

Het Jeugdopbouwwerk van Bredene trekt er dit jaar op uit. De jongeren organiseren, samen met de jeugdopbouwwerker, enkele daguitstappen en meerdaagsen om te kunnen ontsnappen aan de dagdagelijkse stress. Ze gaan samen op zoek naar de verborgen parels van Vlaanderen en brengen deze op een creatieve manier in kaart. 

Aantal activiteiten: 8
Aantal deelnemers project: 20 - 40
Budget: € 8000

Met een beperking veilig en comfortabel onderweg - Voluntas

Voluntas gaat uitstappen en weekendjes organiseren voor hun doelgroep: kinderen en volwassenen met een beperking. Dankzij dit project is het mogelijk om deze activiteiten coronaproof te laten verlopen. 

Aantal activiteiten: 10
Aantal deelnemers project: 308
Budget: € 9236

Plug-Out - Tranquil vzw

Tranquil vzw gaat met jongeren uit de wijk Nieuw-Gent back to basics in de Vlaamse Ardennen. De moeders van de jongeren gaan eveneens op een meerdaagse vakantie in Oost-Vlaanderen.

Aantal activiteiten: 4
Aantal deelnemers project: 80
Budget: € 9020

Brusselse ketjes op pad - Ket in Brussel vzw 

Brusselse Ketjes en hun ouders gaan samen met het Huis van het Kind op stap. Ze ontdekken de mooiste plekjes in de buurt en gaan op uitstap in het land. Door dit project ontdekken ze nieuwe plennek, leren ze andere gezinnen kennen en versterken ze hun netwerk. 

Aantal activiteiten: 44
Aantal deelnemers project: 700
Budget: € 17 210

Groeten vanop vakantie! - Activiteitencentrum De Passant

De Passant werkt een 4-daagse vakantie uit voor en door vakantiegangers met weinig vakantie-ervaring. De groep telt een 20-tal deelnemers en werkt samen alles uit van A tot Z. Ze gaan bewust op zoek naar de onontdekte parels in Vlaanderen. 

Aantal activiteiten: 1
Aantal deelnemers project: 20 - 25
Budget: € 6795

S.O.S. Ontdekking? Samen Op Stap! - De Stroom vzw

De Stroom werkt een vakantiereeks op maat uit voor haar vakantiegangers met een beperking uit de regio Kortrijk. Een traject begint in de eigen regio, maar wordt alsmaar uitdagender. Elk traject wordt intensief begeleid door iemand van De Stroom. 

Aantal activiteiten: nog niet gekend
Aantal deelnemers project: nog niet gekend
Budget: € 30 000

Samen op ontdekking door het rijk der zintuigen - Kompas vzw, Dienst Op Zwier

Via het project "Samen op ontdekking door het rijk er zintuigen" wil Kompas vzw cliënten een laagdrempelige, relaxerende en zintuiglijke vakantie aanbieden dicht bij huis. Ze focussen op Corona-proof reizen in een ontspannende sfeer. Het project bestaat uit de organisatie van 2 midweken voor een kleinschalige groep (7deelnemers). De doelgroep voor deze reis zijn personen met een lichte verstandelijke beperking en beperkt budget. Personen die meestal weinig contacten hebben.

Aantal activiteiten: 2
Aantal deelnemers: 14
Budget: € 24 310 

Een ‘Wijs’ vakantiegevoel in eigen streek - Wiegwijs vzw

De inloopteams van Wiegwijs organiseren 17 activiteiten op verschillende plaatsen in Vlaanderen voor kwetsbare ouders met jonge kinderen. Op deze manier kunnen de gezinnen een ‘Wijs’ vakantiegevoel ervaren en beleven. Ontmoeting, interactie tussen ouders en kinderen en nieuwe ervaringen in eigen streek staan centraal.

Aantal activiteiten: 17
Aantal deelnemers project: max. 674
Budget: € 17 040

Oost west, vakantie best! - Monte Rosa

Monte Rosa gaat met kinderen, jongeren en hun gezinnen op ontdekking in Vlaanderen met als hoogtepunt een meerdaagse op een actieve boerderij in de Voerstreek.

Aantal activiteiten: 30
Aantal deelnemers project: 400
Budget: € 30 000

Vollen bak op stap - Uit De Marge Dendermonde

Jeugdopbouwwerk Dendermonde zet voor kinderen en jongeren uit verschillende wijken projecten op maat uit. Fietstochten voor de ene, daguitstappen voor de kinderen van de mobiele speelpleinwerking, een tiener- en jongerenmeerdaagse waarbij de tieners zelf hun vakantieplan maken en een animatorenmeerdaagse.

Aantal activiteiten: 17
Aantal deelnemers project: 290
Budget: € 15 600

S.O.S. Ontdekking? Samen Op Stap! - Oranje vzw

Oranje vzw werkt een vakantiereeks op maat uit voor haar vakantiegangers met een beperking uit de regio Brugge. Een traject begint in de eigen regio, maar wordt alsmaar uitdagender. Elk traject wordt intensief begeleid door iemand van vzw Oranje. 

Aantal activiteiten: nog te bepalen
Aantal deelnemers project: nog te bepalen
Budget: € 30 000

Arm in arm door de stad - De Lage Drempel vzw

De Lage Drempel wil via het project “Arm in arm door de stad”  elke maand een daguitstap plannen waarbij ze telkens een andere stad in elke provincie in Vlaanderen (en Brussel) willen bezoeken. Hieraan koppelen ze een bezoek aan een armoedevereniging van die stad die anders te werk gaan dan de hunne. Daarnaast koppelen ze er ook een culturele activiteit aan vast, typisch voor die stad. De bezoekers leren de stad én de armoedeproblematiek en-vereniging zo beter kennen en kunnen er iets van leren!  

Aantal activiteiten: 6
Aantal deelnemers project: 60
Budget: € 6805

IC warmt OP - Internationaal Comité vzw, afdeling Vlaams-Brabant 

Het project “IC warmt op” dient enerzijds om de sleutelfiguren van de afdeling Vlaams-Brabant een hart onder de riem te steken, elkaar – over etnisch-culturele gemeenschappen heen - via de uitstappen in contact te brengen en steun en inspiratie te vinden bij elkaar. Daarnaast willen ze via hen de meest kwetsbare gezinnen bereiken en die de kans geven mee op stap te gaan en te ontdekken, zowel lokaal als verder in Vlaanderen.

Aantal activiteiten: 24
Aantal deelnemers project: 260
Budget: € 9750

Samen bubbelen in en rond de wereld - CKG Betlehem Willebroek 

CKG Bethlehem trekt er op uit naar domein Hofstade met gezinnen uit Willebroek en Mechelen. De gezinnen kunnen deelnemen aan workshops waarbij ze zich even op een ander continent kunnen wagen.

Aantal activiteiten: 2
Aantal deelnemers project: 360
Budget: € 16 800

Den bos in! - Uit de Marge Geraardsbergen

Jeugdopbouwwerk Geraardsbergen organiseert samen met de jongeren daguitstappen en twee meerdaagses in de natuur. Ze focussen op buiten zijn, bij elkaar zijn en rust vinden in de natuur.

Aantal activiteiten: 7
Aantal deelnemers project: 45
Budget: € 12 850

Nee, wij gaan niet ver weg - Ontmoetingshuis de Moazoart

Met het project "Nee, wij gaan niet ver weg" wil het ontmoetingscentrum de Moazart  een weekendje weg organiseren. Ze kiezen voor een vakantiepark, zodat iedereen in de eigen bubbel kan blijven. Tijdens het weekend voorzien ze tal van activiteiten in #ontdekkingtroef-stijl.

Aantal activiteiten: 1
Aantal deelnemers project: 33
Budget: € 15 485

Onbekend Onbemind - Karama vzw

Karama vzw is een interculturele vrouwenwerking in Mechelen. Met #ontdekkingtroef gaan ze een aantal uitstappen organiseren voor vrouwen/kinderen in een maatschappelijke kwetsbare situatie met een migratieachtergrond. De bedoeling van deze activiteiten is deze groepen uit hun isolement te halen.

Aantal activiteiten: 28
Aantal deelnemers project: 360
Budget: € 15 320

Terloo(ps) op ontdekking - Huize Terloo

OC Huize Terloo biedt opvang aan een 60-tal kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele stoornissen en/of een licht mentale handicap. Samen met hun jongeren willen ze op stap gaan in Vlaanderen. Dit willen ze doen door per leefgroepbubbel een paar daguitstappen naar een pretpark, museum of avonturenpark te maken en als kers op de taart een meerdaagse in een mooie stad te organiseren.

Aantal activiteiten: 9
Aantal deelnemers project: 140
Budget: € 21 122

Samen den boer op! - Lionshulp vzw

Lionshulp vzw gaat met alle jongeren uit de voorziening en hun gezin op uitstap naar een boerderij, waarbij ze samen verschillende workshops doen.

Aantal activiteiten: 5
Aantal deelnemers project: 60
Budget: € 4440