#Ontdekkingtroef

Illustratie van een kerk op een landelijke heuvel

Laat je inspireren

De projectoproep #ontdekkingtroef zit er op.
Hieronder kan je enkele projecten terugvinden die helemaal in #ontdekkingtroef-sfeer passen.
We hopen dat je ze als inspiratie kan gebruiken voor je eigen organisatie.
Kortom: trek er op uit in je eigen buurt en in Vlaanderen en ontdek!

Ergens Onderweg – Groep Intro

Met dit project wou Groep Intro met een groep van maatschappelijk kwetsbare jongeren (+/- 14 – 21 jaar) Vlaanderen gaan ontdekken door zich te laten leiden door muziek. Ze maakten verschillende roadtrips door het Vlaamse (muziek)landschap en deden plaatsen aan waar een link te vinden is tussen muziek en het ontdekken van verborgen Vlaamse plekken. Samen met muzikant Thomas Vanelslander gingen ze:

  • op roadtrip naar de weide van Werchter, het Depot in Leuven en muzikant Jimmy Dewit
  • op roadtrip naar het muziekbos in Ronse, waar ze liedjes zongen met Jasper Steverlinck, en de Vooruit in Gent, met muzikale rondleiding in Gent zelf én overnachting in een tourbus
  • op bezoek in de Beiaardschool en De Schorre in Boom (Tomorrowland)
  • naar een concert van een echte band en konden ze die achteraf interviewen
  • zelf een lied opnemen in een professionele opnamestudio

Deze unieke insteek zorgde ervoor dat de jongeren op plekken kwamen waar ze anders nooit zouden komen én dat ze zichzelf en elkaar beter leerden kennen. "We hebben een pak jongeren zien groeien doorheen het traject, zichzelf en de wereld zien ontdekken, een pak succeservaringen zien opdoen en we hebben hen echt kunnen verwonderen."

Bekijk hun eerste vlog hier

Op ontdekking met de riksja - PSC Open Huis

PSC Open Huis bood (eenzame) senioren laagdrempelige tochten aan met de riksja, in Antwerpen.  Ze konden op tocht samen met een reisgenoot, die ze wel of niet kennen. De passagiers beslisten zelf of ze ongekende plekjes wilden ontdekken of net nog eens langs oude plekjes wilden passeren. De wijk waar ze opgroeiden bijvoorbeeld, of het stadspark waar ze al 20 jaar niet meer geweest zijn. Want ook dat is ontdekking: ontdekken hoe alles veranderd is of net hetzelfde is gebleven. 

"Als organisatie hebben we geleerd hoeveel vormen van ontdekking er zijn en welke impact dit project op mensen heeft."

Just on the road - Beschut Wonen min vzw

Deze groep trok 5 dagen door Vlaanderen met een verschillende mobilhomes. Op zoek naar verwondering, naar het ontdekken van ongekend mooie plekken, maar evengoed het (verder) ontdekken van eigen krachten, mogelijkheden, talenten. Elke dag verplaatsten ze zich naar een andere provincie waar ze door hen zelf gekozen, uitdagende, ongekend en onmogelijke (als in “nooit gedacht dat ik dit ooit in mijn leven ging kunnen ervaren”)  activiteiten organiseren. Die activiteiten kwamen voort uit de wensenboom: eens chique gaan eten, (Mini-)Europa zien, kajakken, met een boot op zee varen...

" Gedurende het proces hebben we gezien dat de deelnemers tot dingen in staat waren die wij als begeleiders niet wisten. We hebben echt heel wat gasten zien openbloeien en de kracht van vakantie zien ontdekken. Vlaanderen is echt mooi en iedereen heeft nieuwe plekjes ontdekt."

Westhoek-troevertjes - Westhoek Vrijetijd Anders

De Westhoektroevertjes waren drie manieren om op ontdekking te gaan in de Westhoek. Zo werden beleefkoffers, kleine muzikale roadtrips en een meerdaagse uitstap  aangeboden voor mensen met een mentale beperking, hun ouders en hun mantelzorgers. De beleefkoffers werden thuis gebruikt, om al in vakantiemodus te komen. Vooral in tijden van isolatie een aangename activiteit! Daarnaast trok de troevertjesbus naar mooie plaatsjes in de streek, waar anekdotes over de plek werden verteld, de reizigers getrakteerd werden op een piano- en meezingconcert én ze een lokale lekkernij konden proeven. Als afsluiter organiseerden we een feest/vakantie voor onze doelgroep en hun mantelzorgers.

"Normaal gezien richten we onze werking meer op de gasten zelf (mensen met een beperking), maar we hebben ontdekt hoe waardevol het is om ook de mantelzorgers te betrekken. Dankzij het project konden zij echt genieten van hun eigen gezin en elkaar op een andere manier leren kennen.  Bovendien betekenden mantelzorgers erg veel voor elkaar. Zeker tijdens de gezamenlijke vakantie was er een sfeer van warmte, elkaar verstaan zonder veel woorden, samenhorigheid en zorgen voor elkaar. Iedereen was het erover eens dat de batterijen meer dan opgeladen werden. "

Pieter en Yarka laten mensen proeven van troeven in eigen streek

Bestemming X - De Oever vzw

Vzw De Oever wou met het project 'Bestemming X' kinderen, voor wie thuis wonen moeilijk of onmogelijk is, zelf hun bestemming laten kiezen. Het project werd opgesplitst onder verschillende deelprojecten, waaronder 'Bergtocht in eigen land'. Tijdens deze driedaagse trokken jongeren van de kust (de hoogste duin en BlankenBERGe) naar het Atomium en de KunstBERG in Brussel om uiteindelijk de trappen van de Montagne de Bueren in Luik te beklimmen. Een orginele invalshoek om ons land te ontdekken!

"#ontdekkingtroef heeft ons getriggerd om beter na te denken over wat vakantie en vakantiegevoel kan betekenen en dat bracht ons op plaatsen waar we in eerste instantie niet aan zouden denken."

Relax, inside the box (RITOX) - PVT Andreas campus Lubbeek

Omdat de bewoners van het PVT zich niet meer spontaan buiten het domein konden begeven, creëerde het PVT een aangename rustgevende plek op het domein zelf. Twee chalets gaven de bewoners de mogelijkheid om er even tussenuit te zijn, zowel in groep als alleen met hun familie.

"We hebben onze eigen natuur, en dan letterlijk de natuur die tot ons domein behoort, terug leren waarderen."

houten cabin

Expeditie jongerenzorg - Jongerenwelzijn Zuid-West-Vlaanderen

Zomer 2021: acht teams gingen de uitdaging aan om “Expeditie Jongerenzorg” tot een goed eind te brengen. Voor vertrek kregen de teams een kaart van Vlaanderen met 200 bezienswaardigheden: een greep uit de verborgen meren, bossen, monumenten, musea... die Vlaanderen rijk is. Ieder team kreeg 1 minibus ter beschikking en een budget voor 5 overnachtingen, maaltijden en ontspanning. Aan hen om een roadtrip uit te stippelen waarbij ze zoveel mogelijk van de attracties bezochten. Als bewijsmateriaal stuurden ze hun locatiegegevens en een selfie door naar de centrale dispatch. Doorheen de week werden de teams bestookt met extra opdrachten en iedere ochtend openden ze een mystery-enveloppe met het doel van de dag. Spanning, avontuur, exploratie.... Welk team verzamelde de meeste punten? Wie werd de winnaar van “ Expeditie Jongerenzorg ”

"We hebben heel sterk ingezet op ontdekken doorheen heel Vlaanderen én op ownership van de groepjes. De roadtrip was de activiteit op zich, een beetje à la ‘de Columbus’. Rijden van ontdekplek naar ontdekplek, zonder vaste afbakening. De opdrachten voor extra punten waren opgesteld vanuit het idee ‘ontdek de plek waar je komt’, door bijvoorbeeld op zoek te gaan naar een sportterrein, een streekgerecht, een standbeeld…"

De Ijzervl(o)ot - Vondels vzw, afdeling Milieuboerderij De Palingbeek

De IJzervloot was een inclusief project waar mensen met een beperking tijdens de winter met natuurlijke en duurzame materialen zelf 2 grote vlotten bouwden. In het voorjaar en de zomer van 2021 maakten ze tochten in de Westhoek en (her)ontdekten ze op een actieve manier de rust en pracht van de eigen streek.

"We hebben door dit project heel anders gekeken naar ons kamp- en uitstapgebeuren. We hebben meer ingezet op lokaal toerisme, toegankelijk voor onze doelgroep en met oog voor beleving van de natuur in eigen streek. Er werd gekampeerd, meerdere eendagsuitstappen met het vlot gemaakt en we hebben ingezet op activiteiten in de eigen regio die normaal verder worden gezocht."

WIJ-zijnereventussenuit-LAND - De RuimteVaart vzw – gezinswerking Wijland

Gezinwerking Wijland uit Leuven maakte samen met gezinnen in kwetsbare situaties bewust ruimte en tijd vrij om samen te spelen, ontdekken en groeien. Ze gingen letterlijk stap voor stap op zoek naar het ultieme vakantiegevoel. Eerst gingen ze op stoepbezoek bij het gezin, om ze uit te nodigen om samen een dorpeltrekking te doen. Daarna konden gezinnen mee op groepsuitstap, om uiteindelijk (het finale opzet van dit project) ook alleen op uitstap te gaan.

"We zijn er van overtuigd dat door het feit dat onze gezinnen nu zelf de touwtjes in handen gehad hebben, ze in de toekomst ook makkelijker zelf uitstappen zullen ondernemen."