Rap op Stap Congres 2023

21 maart in het Tinnenpottheater te Gent

dame header

Het Rap op Stap Congres van vorig jaar was zo’n succes dat we besloten om dit jaar een tweede editie te organiseren. 

Op 21 maart nodigen we jou uit in het Tinnenpottheater te Gent. We hebben jullie weer heel wat te vertellen. En jullie hebben ons weer heel veel te leren. 

 

Wat schaft de Tinnenpot? 

Begin dit jaar is het decreet Iedereen Verdient Vakantie gelanceerd. Rap op Stapkantoren kunnen een officiële erkenning aanvragen. Als aan de criteria is voldaan dan staat daar zelfs een bescheiden, jaarlijkse subsidie tegenover. 

 

De laatste jaren hoorden we ook vaker de wens van Rap op Stap medewerkers om elkaar online makkelijk te kunnen vinden. Op het Congres presenteren we daarom graag de nieuwe digitale community. En de naam ervan. 

Daarnaast kan je je inschrijven voor 2 van 4 workshops (zie verder).

 

Programma: 

9u    Ontvangst met koffie en koek
9u45    Samen starten
10u30    Start voormiddagworkshops
12u30    Lunch - vegetarisch en halal is voorzien
13u30    Start namiddagworkshops
15u30    Samen afsluiten
16u    Einde

manneke

Workshop 1: Iedereen doordrongen van het recht op vrijetijd!

Hoe zorg je dat elke schakel in de gemeente doordrongen geraakt van het recht op vrijetijd en vakantie? Hoe krijg je iedereen in de gemeente mee in het engagement om het recht op vrijetijd en vakantie mogelijk te maken? Aan de hand van best practices leer je hoe lokale netwerken en Rap op Stap organisaties dit in de praktijk brengen. Nodig zeker ook je lokaal bestuur, de trekker van het lokale netwerk vrijetijdsparticipatie en het diensthoofd van het sociaal huis uit. Deze workshop is leerzaam voor iedereen.

Deze workshop is een samenwerking van Iedereen Verdient Vakantie, Ben Verstreyden van Demos en Els Meersschaert van Tussentijd.

Workshop 2: Toerist met een beperking

Binnen deze workshop nemen we jou graag op een actieve manier mee in de leefwereld van iemand met een beperking. Welke zaken zijn minder evident, hoe gaan zij creatief aan de slag om deze drempels te overwinnen en waar kan het netwerk Iedereen Verdient Vakantie een meerwaarde zijn? Daarnaast nodigen we de deelnemers uit om mee te denken en te debatteren over het recht op vakantie voor iedereen en hoe de Rap Op Stap kantoren hier een verschil in (kunnen) maken.  

Deze workshop wordt georganiseerd door Oranje vzw. Zij voeren op dit moment ook een onderzoek naar hoe we een stap verder kunnen gaan in het ontzorgen van een toerist/reiziger met een beperking in opdracht van Toerisme Vlaanderen. 

Workshop 3: Beter samenwerken, hoe doe je dat?

In deze workshop laten we alle stemmen (ook de tegendraadse) aan het woord. We ontdekken hoe ze jouw Rap op Stapwerking én samenwerkingen kunnen verbeteren.
Deze workshop wordt gegeven i.s.m. Marjan Blokland en Helga Schepers van Kwadraet.

  
Mag vogel Harry anders zijn? Ken je vogel Harry al? Die hangt op z’n kop.   
Denk jij dan meteen: ‘Doe eens normaal Harry’ of ‘Zet je recht’?   
Of wil je graag weten waarom hij ondersteboven hangt? Mag hij anders zijn dan de rest? 

Workshop 4: Levende bibliotheek: Leen een levend boek uit!

Er gebeurt zoveel in het bruisende Rap op Stapnetwerk. Zoveel verhalen, we zouden er boeken over kunnen schrijven. Jammer genoeg hebben we die schrijftijd niet. Daarom geven we jullie de kans om sprekende boeken uit te lenen. Wil je ‘lezen’ over een geslaagde daguitstap in groep? Over een bijzonder attente gastheer in een groepsverblijf? Wil je eens luisteren naar een ervaringsdeskundige in de armoede en wat vakantie voor haar betekent?  

Leen dan een levend boek uit en ga op wandel in Gent.  

Adres Tinnenpottheater

Tinnenpotstraat 21

9000 Gent

Rolstoelvriendelijkheid

Alle workshops, behalve workshop 1, zijn rolstoelvriendelijk. Ook het sanitair en alle andere ruimtes zijn rolstoelvriendelijk. 

Overnachten

Kom je van ver en wil je graag overnachten in Gent? Er zijn nog kamers beschikbaar in hostel De Draecke. Dit is wel op eigen kosten. De hostel ligt op 200 meter van het Tinnenpottheater. 

Hoe geraak je er met het openbaar vervoer?

Als je met het openbaar vervoer komt, dan neem je de trein naar Gent Sint-Pieters. Daar neem je tram 1 richting Gent-centrum. Je stapt af aan halte Gravensteen. Vervolgens is het nog 300 meter wandelen.