Rap op Stapcongres

banner ROS congres

Op 15 maart 2022 ging in zaal Amuz in Antwerpen het eerste Rap op Stapcongres door. Het Rap op Stapmuseum nam ons mee in de geschiedenis van Rap op Stap, terwijl de workshops ons deden nadenken over de toekomst. Hieronder kan je zowel enkele foto's van deze dag terugvinden als een verslag van de workshops en de toekomstplannen voor Rap op Stap.

Verslagen workshops

Rap op Stap in een lokaal netwerk

Hoe past een Rap op Stapkantoor in een lokaal netwerk? Het is een vraag die steeds vaker terugkomt in het opstartgesprek tussen de netwerkverbinder van Iedereen Verdient Vakantie en een lokaal bestuur dat interesse heeft om zelf ook een Rap op Stapkantoor op te starten. Het antwoord op deze vraag is een keuzemenu, eerder dan een eensluidend antwoord.

Rap op Stapkantoren versterken

We stelden aan de deelnemers volgende vraag: hoe zie jij de toekomst van Rap op Stap? Hoe kunnen Rap op Stapkantoren zichzelf en elkaar versterken en welke rol kan Toerisme Vlaanderen spelen? We bundelden de antwoorden in 7 thema's en kwamen tot een mooie conclusie: iedereen wil meer onderlinge samenwerking, zodat we onze wens 'voor iedereen het recht op vakantie waarmaken' kunnen vervullen.

Gesprekken die er toe doen

Actief luisteren en nieuwsgierige vragen stellen, het is een kunst. Eentje die je kan leren. Hoe ontvang en bevraag je een klant in je kantoor? Hoe kom je zo snel mogelijk tot een vakantiewens? Hoe vraag je achteraf hoe een uitstap of vakantie is geweest?
In deze workshop werden tools aangereikt voor 
•    de matchmaking tussen vraag en aanbod
•    de nazorg na een uitstap

Workshop 'Kracht van de vrijwilligers'

In deze workshop stelden drie medewerkers van de vrijwilligerswerking van de stad Antwerpen hun manier van werken voor. Daarna volgden nog tafelgesprekken. Het resultaat van deze tafelgesprekken werd opgetekend door tekenares Fenna. Je kan de poster van de tekening hieronder bekijken en bestellen.

Groetjes uit...

De medewerkers van Rap op Stapkantoren willen groeien in hun rol als vrijetijdsexpert. Daarom willen ze ook zoveel mogelijk zelf van het aanbod zien en ervaren. In deze workshop werden de deelnemers uitgenodigd om over hun eigen streek te vertellen. Zo konden ze elkaar inspireren voor leuke uitstappen en vakanties.

De toekomst van Rap op Stap

Download hieronder het volledige en uitgebreide verslag van het congres. Je leest er in detail over de trends die we opmerken, de inhoud van de workshops en onze plannen voor de toekomst van Rap op Stap.