Veelgestelde vragen coronavirus

  • 7 februari 2021

We krijgen veel vragen over de gevolgen van het coronavirus op onze werking en zetten de belangrijkste vragen even op een rijtje (update 07/02/2021).

Ben je een toeristische partner met vragen rond de concrete steunmaatregelen die genomen worden rond het coronavirus? Via deze link krijg je meer informatie en kan je vragen stellen. Op de website van Toerisme Vlaanderen vind je de meest gestelde vragen omtrent de impact van de veiligheidsmaatregelen op de toeristische sector. 

Ben je een sociale partnerorganisatie of vakantieganger met vragen over de coronamaatregelen of boekingen? De meest recente informatie over de huidige coronamaatregelen vind je op de website van federale overheidsdienst. Specifieke informatie over de coronamaatregelen in de toeristische sector vind je op de website van Toerisme Vlaanderen

Ook De Zuidpoort vzw geeft een eenvoudig overzicht van wat wel en niet mag. 

Blijft de bemiddelingscentrale bereikbaar?

Wij zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag tussen 9u en 12u30 en tussen 13u15 en 17u. Je kan ons telefonisch bereiken via 02 504 03 91. 
Je kan ons ook per mail contacteren via info@iedereenverdientvakantie.be

 

Kan ik nog op daguitstap of vakantie? 

Daguitstappen 

Kan ik nog een daguitstap boeken?

Musea zijn nog steeds geopend en vanaf 13 februari zijn de buitengedeeltes van de dierenparken geopend. Op 13 februari, aan het begin van de krokusvakantie, mogen de dierentuinen weer open. Bezoekers worden enkel in het buitengedeelte van de parken toegelaten. 

Alle pretparken, cultuurhuizen en andere toeristische attracties (belevingscentra, erfgoedsites, aquaparken, toeristische busjes en bootjes,…) moeten verplicht de deuren sluiten tot 1 april 2021. Dit aanbod is dus niet meer terug te vinden op onze website en ook niet meer te boeken. 

Wat als ik reeds een daguitstap geboekt heb voor de periode tot en met 1 april?

Voor de daguitstappen die momenteel verplicht moeten sluiten, vervalt het reservatiebewijs. Je hoeft geen contact meer met ons op te nemen om deze daguitstappen te annuleren.

Wat als mijn daguitstap nog kan doorgaan, maar ik dit uit voorzorg toch wil annuleren?

Dat is geen probleem. Stuur ons een mailtje en wij annuleren de daguitstap kosteloos.

Welke beperkingen gelden er voor groepen?

Wegens de coronamaatregelen gelden er een aantal beperkingen voor groepsboekingen.

  • Je kan enkel groepsboekingen indienen tot maximum 10 personen voor kinderen en jongeren tot 18 jaar + begeleiding.

  • Voor groepen kinderen tot 12 jaar kan je zowel binnen en buiten activiteiten organiseren.

  • Voor groepen kinderen en jongeren tussen 12 en 18 jaar mag je enkel buiten activiteiten organiseren.

  • Voor groepen kinderen tot 12 jaar geldt er in de krokusvakantie een uitzondering tot maximum 25 deelnemers.

  • Bij niet-georganiseerde samenscholingen buiten mag je maximum met 4 mensen samenkomen (kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld), weliswaar op een veilige afstand.

Vakantieverblijven

Kan ik nog een vakantie boeken?

Alle logiesvormen mogen openblijven. Vakantieparken, verblijfsparken en campings mogen weer open vanaf maandag 8 februari. Je kan via Iedereen Verdient Vakantie dus nog steeds een vakantie aanvragen. Sommige verblijven sluiten helaas preventief toch hun deuren. Voor deze verblijven zal het niet meer mogelijk zijn om een aanvraag in te dienen.

Hou er rekening mee dat er ter plaatse misschien minder te beleven is dan in normale omstandigheden. Cafés, restaurants en andere gemeenschappelijke indoorfaciliteiten zoals tropische zwembaden zijn gesloten.

Wat als mijn vakantie nog kan doorgaan, maar ik dit uit voorzorg toch wil annuleren?

Momenteel mag je nog steeds op vakantie. Dat betekent dat we geen kosteloze annulatie kunnen garanderen. Gelieve bij een annulatie dus rekening te houden met eventuele annulatiekosten: www.iedereenverdientvakantie.be/annulatievoorwaarden. In de mate van het mogelijke zal het verblijf werken met een terugbetaling of omboeking, zodat je een reeds betaalde vakantie kan verplaatsen naar een latere datum zonder je geld kwijt te zijn.

Is het restaurant en/of de bar in het vakantieverblijf geopend?

Restaurants en bars moeten gesloten blijven. Er mag wel eten worden geserveerd op de kamers.

Met hoeveel personen kan ik op vakantie gaan?

Het maximum aantal personen per vakantiewoning, gastenkamer, hotelkamer of andere individuele verhuureenheid beperkt zich tot de gezinsleden en één nauw contact van het gezin.

 

Georganiseerde vakanties

Kan ik nog een georganiseerde vakantie boeken?

Voor georganiseerde vakanties kan je een aanvraag indienen.

Wat als ik reeds een georganiseerde vakantie geboekt heb in de periode tot en met 1 april?

Alle georganiseerde internaatvakanties (met overnachting) worden geannuleerd, net zoals alle georganiseerde externaatvakanties (zonder overnachting) voor +12 jarigen. De organisator zal je hiervan op de hoogte brengen en eventueel een alternatief voorstellen. Je hoeft geen contact meer met ons op te nemen om deze georganiseerde internaatvakanties te annuleren.

 

Is er extra korting?

Het was een bijzonder jaar 2020: onze aanbieders moesten de deuren dicht doen en even leek het erop dat iedereen in eigen land op vakantie moest. Omdat het ‘recht op vakantie’ ook in moeilijke tijden belangrijk blijft, besliste de minister van Toerisme iets te doen voor het netwerk. Ze ondersteun- de zowel aanbieders als vakantiegangers met de steunmaatregelen.

Op die manier konden vanaf de zomer kortingen van 65% gegeven worden. De aanbieders kregen daarvoor een bedrag op basis van hun engagement de vorige jaren. Dat bedrag is op vele plekken nog niet op: het zou dus kunnen dat er nog tijdelijk diepere kortingen mogelijk zijn dan diegene die in deze brochure staan.

Meer informatie? Neem contact op met jouw sociale organisatie of Rap op Stapkantoor.

Hoe blijf ik op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen?

Wij volgen de situatie op de voet. Via de website van federale overheidsdienst kan je de meest up-to-date informatie terugvinden. Sociale partnerorganisaties ontvangen regelmatig mailings met een update rond corona en de impact op onze werking.

Doe een gift om de meest kwetsbare vakantiegangers ook een vakantie te bezorgen.

Eén Vlaming op vijf kan zich geen vakantie veroorloven. Het fonds Vakantie Voor Iedereen richt zich op de meest kwetsbare mensen en gezinnen uit onze samenleving. Kijk hier voor meer informatie