Verhalenwevend in het netwerk

Wil jij verhalenluisteraar in jouw organisatie worden?

 

A: ‘Hoe was je vakantie?’

B: ‘Te kort. Maar wel goed.’

A: ‘Waar ben je geweest?’

B: ‘Aan zee, zoals elk jaar.’

A: ‘Ah, ja. Toen ik nog kind was gingen wij ook naar zee.’

B: ‘…’

’t Was maar vakantie, niks verbazingwekkends. We kennen deze conversaties wel. De vakantiebabbel sputtert en we gaan over tot de orde van de dag.

 

Onze hele gewone levens…

Mensen wegen hun leven af tegenover de verhalen die de media hen voorschotelt. Tegen het licht van grote goedheid van Moeder Teresa of Nelson Mandela, de glamour van celebrity’s of prestaties van topsporters lijkt ons leven zo gewoontjes. ‘Ach, het is hoe het is’, zeggen we schouderophalend, 'doe maar normaal, dat is al zot genoeg.'

Met onze vakanties gaat het net zo. Wel een mooie tijd, maar ach, het leven valt weer snel in de gebruikelijke plooi. We kijken amper terug en vertellen er hooguit een beetje over in algemene termen. Daardoor nemen we niet de gelegenheid om die ervaringen te herbeleven. Chené Swart: ‘En dat is jammer, want door te herinneren, vertellen en reflecteren geven we onze ervaringen een waardevolle plek in ons levensverhaal.’

 

Vakantie-ervaringen versterken

In geuren en kleuren vertellen over gebeurtenissen is een vorm van opnieuw beleven. Door in herinnering terug naar vakantiemomenten te gaan, kunnen mensen die ervaringen een plaats geven in hun leven. Vertellen brengt de ervaring terug. Wat toen voelde als ‘sterk’, of ‘belangrijk’, of ‘deugddoend’, vindt zijn weg naar vandaag. We (her)ontdekken wat ons sterk maakt, wat we belangrijk vinden, wat ons deugd doet. Dat wordt dan actuele kennis, die we kunnen gebruiken (weven) in ons leven hier en nu. Chené Swart noemt dat ‘belichaamde kennis’: die ontdekkingen krijgen letterlijk een plek in je lijf, waardoor je er weer bij kunt. 

Jij, als begeleider in een sociale of vakantie-organisatie kan dit mogelijk maken voor mensen. Jij kunt leren luisteren naar vakantieverhalen op zo'n manier dat de verhalen mensen sterker, hoopvoller en veerkrachtiger maken.

Heb jij daar zin in? Doe dan mee in onze leergroep verhalenweven. De leergroep gaat van start in april 2021. Wil je meer weten over hoe dat werkt en wat er aan bod komt? Schrijf je dan in voor een inspiratiesessie. 

Lees hier het volledige interview van Chené Swart en Griet Bouwen

Schrijf je hier in voor de inspiratiesessie van 11 februari

Het storyweaving netwerk van Iedereen Verdient Vakantie blijft groeien. Je bent welkom!

Iedereen Verdient Vakantie organiseert inspiratiesessies om te vertellen over wat het betekent om verhalenwever te zijn in jouw lokaal netwerk. Ben je na de inspiratiesessie ervan overtuigd dat je aan de slag wil met verhalen sprokkelen binnen jouw organisatie, dan krijg je een heuse opleiding en maak je deel uit van het storyweaving netwerk van Iedereen Verdient Vakantie.

Wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met Carine:

carine.geboers@iedereenverdientvakantie.be